Wyjątkowy w smaku i łatwy do przygotowania – pasztet z królika to hit na wielkanocnym stole!

Pasztety domowej roboty to jeden z najlepszych pomysłów na wielkanocne danie. Wbrew pozorom przygotowanie nie jest trudne, zaś smak zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy!
Wioletta Górecka / 9 miesięcy temu
Wyjątkowy w smaku i łatwy do przygotowania – pasztet z królika to hit na wielkanocnym stole! fot. Adobe Stock

Gdy zbliża się Wielkanoc, wszystko dookoła odżywa i staje się radosne. Po długich zimowych miesiącach, święta wielkanocne zwiastują nadejście wiosny, budzenie się wszystkiego dookoła do życia, a także nową energię. Dni stają się coraz dłuższe, a my...szukamy nowych inspiracji na pyszne dania. Jednym z nieodzownych elementów wielkanocnego stołu są pasztety. Który jest najlepszy?

Domowy pasztet – najlepszy patent na pyszne danie!

Pasztet to bardzo uniwersalna potrawa: pasuje niemal do każdego rodzaju pieczywa, jest smaczna, a także lubiana zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Pasztet jest także łatwy do przyrządzenia i poradzą sobie z nim nawet osoby średnio sprawnie radzące sobie w kuchni. Zamiast kupować więc pasztet w sklepie – zrób go samodzielnie. Wielkanocne potrawy w towarzystwie pasztetu na przykład z królika zachwycą wszystkich gości!

Pasztet z królika – hit na każdą porę dnia

Pasztet z królika uświetni każde wielkanocne spotkanie w rodzinnym gronie i urozmaici wielkanocne dania. Sprawdzi się doskonale jako danie obiadowe, a także na kanapki – na śniadanie i kolację, jak również jako przekąska pomiędzy daniami głównymi. Zapach pieczonego mięsa wypełni zaś przyjemnie wnętrze domu. Sekretem udanego pasztetu jest odpowiednia proporcja między suchym a tłustym mięsem. Czego potrzebujesz, aby zrobić pasztet z królika? Oto lista składników:

  • przód i podroby z królika
  • po ok. 20 dag wątroby wieprzowej i boczku (ewentualnie podgardla wieprzowego)
  • kilka suszonych grzybków (najlepiej prawdziwków)
  • kilka gramów cebuli
  • kilka ziaren pieprzu
  • liście laurowe
  • 3 jajka
  • olej
  • masło
  • gałka muszkatołowa
  • bułka tarta
  • bułki
  • sól i pieprz do smaku

Jak przyrządzić pasztet z królika?

Do dużego garnka włóż mięso z królika oraz wybraną przez siebie część mięsa wieprzowego. Wrzuć cebulę, liście laurowe i ziarenka pieprzu, a następnie dodaj grzyby. Całość podlej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości. Kiedy mięso będzie już miękkie, dodaj wątróbkę i duś jeszcze przez kilka minut. Ostudzone mięso oddziel od kości. Część mięsa możesz podsmażyć na suchej patelni – wysuszone i chrupiące nada Twojemu pasztetowi niepowtarzalnego charakteru. W wywarze pozostałym w garnku wymocz bułki i wyciśnij je. Do maszynki do mięsa wrzuć mięso i bułki, a następnie zmiel przynajmniej dwukrotnie. Powstałą masę przypraw do smaku, dodaj jajka i olej. Foremkę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wyrobioną masę przełóż do foremki i piecz w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Gotowy pasztet podlej tłuszczem, który się z niego wytopił, a następnie ostudź i schowaj pasztet do lodówki. Gotowe!

Te przepisy także mogą ci się spodobać!

Tradycyjny pasztet dziadunia - wypróbuj na Wielkanoc!
Pasztet w kruchym cieście - wielkanocny hit!
Bezmięsny pasztet wielkanocny - zielona soczewica w roli głównej

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/8 miesięcy temu
Szczerze powiedziawszy nie wiem czy to takie łatwe, nie wiem czy sama bym potrafiła zrobić takei cuda, ale wiecie co bardziej wolę zamówić krewetki z Hurry Up Shrimp, w Krakowie, one są takie pyszne, ale trzeba przyznać, ze to bardzo nowoczesna kuchnia jest, ale fajna dosyć.