Gdy zbliża się Wielkanoc, wszystko dookoła odżywa i staje się radosne. Po długich zimowych miesiącach, święta wielkanocne zwiastują nadejście wiosny, budzenie się wszystkiego dookoła do życia, a także nową energię. Dni stają się coraz dłuższe, a my...szukamy nowych inspiracji na pyszne dania. Jednym z nieodzownych elementów wielkanocnego stołu są pasztety. Który jest najlepszy?
Domowy pasztet – najlepszy patent na pyszne danie!
Pasztet to bardzo uniwersalna potrawa: pasuje niemal do każdego rodzaju pieczywa, jest smaczna, a także lubiana zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Pasztet jest także łatwy do przyrządzenia i poradzą sobie z nim nawet osoby średnio sprawnie radzące sobie w kuchni. Zamiast kupować więc pasztet w sklepie – zrób go samodzielnie. Wielkanocne potrawy w towarzystwie pasztetu na przykład z królika zachwycą wszystkich gości!
Pasztet z królika – hit na każdą porę dnia
Pasztet z królika uświetni każde wielkanocne spotkanie w rodzinnym gronie i urozmaici wielkanocne dania. Sprawdzi się doskonale jako danie obiadowe, a także na kanapki – na śniadanie i kolację, jak również jako przekąska pomiędzy daniami głównymi. Zapach pieczonego mięsa wypełni zaś przyjemnie wnętrze domu. Sekretem udanego pasztetu jest odpowiednia proporcja między suchym a tłustym mięsem. Czego potrzebujesz, aby zrobić pasztet z królika? Oto lista składników:
- przód i podroby z królika
- po ok. 20 dag wątroby wieprzowej i boczku (ewentualnie podgardla wieprzowego)
- kilka suszonych grzybków (najlepiej prawdziwków)
- kilka gramów cebuli
- kilka ziaren pieprzu
- liście laurowe
- 3 jajka
- olej
- masło
- gałka muszkatołowa
- bułka tarta
- bułki
- sól i pieprz do smaku
Jak przyrządzić pasztet z królika?
Do dużego garnka włóż mięso z królika oraz wybraną przez siebie część mięsa wieprzowego. Wrzuć cebulę, liście laurowe i ziarenka pieprzu, a następnie dodaj grzyby. Całość podlej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości. Kiedy mięso będzie już miękkie, dodaj wątróbkę i duś jeszcze przez kilka minut. Ostudzone mięso oddziel od kości. Część mięsa możesz podsmażyć na suchej patelni – wysuszone i chrupiące nada Twojemu pasztetowi niepowtarzalnego charakteru. W wywarze pozostałym w garnku wymocz bułki i wyciśnij je. Do maszynki do mięsa wrzuć mięso i bułki, a następnie zmiel przynajmniej dwukrotnie. Powstałą masę przypraw do smaku, dodaj jajka i olej. Foremkę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wyrobioną masę przełóż do foremki i piecz w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Gotowy pasztet podlej tłuszczem, który się z niego wytopił, a następnie ostudź i schowaj pasztet do lodówki. Gotowe!
Te przepisy także mogą ci się spodobać!
Tradycyjny pasztet dziadunia - wypróbuj na Wielkanoc!
Pasztet w kruchym cieście - wielkanocny hit!
Bezmięsny pasztet wielkanocny - zielona soczewica w roli głównej