Potrawy z królika przygotowane na bazie tuszki mięsa lub mielonego możemy podawać zarówno na obiad jak i na przystawkę. Gęsty gulasz lub potrawka z królika podlana śmietaną jest doskonałą propozycją już dla najmłodszych. Pasztet z królika to jedno z delikatniejszych i wykwintnych dań na święta! Sprawdź nasze pomysły na pyszne potrawy z królika!
Królik w śmietanie
Oto składniki na królika w śmietanie:
- tuszka królika
- śmietana kremówka
- bulion warzywny
- marchewka
- średnia cebula
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić królika w śmietanie?
Tuszkę królika dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze porcje. Następnie Podsmażamy na rozgrzanej patelni przez około 2 minuty z każdej strony. Przekładamy do głębokiego garnka i zalewamy bulionem warzywnym. Marchewkę obieramy i kroimy w talarki. Następnie szatkujemy cebulę i dodajemy do reszty. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Gotujemy przez 40 minut do miękkości. Na koniec zabielamy śmietanką kremówką. Tak przygotowany królik w śmietanie idealnie smakuje z puree z ziemniaków oraz posiekaną pietruszką.
Potrawka z królika
Potrawka z królika
Oto składniki na potrawkę z królika:
- tuszka królika
- bulion warzywny
- 100 g pieczarek
- liść laurowy
- ziele angielskie
- papryka zielona
- papryka czerwona
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić potrawkę z królika?
Królika dokładnie myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem warzywnym. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Dusimy przez 30 minut w 200 stopniach Celsjusza. Tak przygotowaną potrawkę z królika możemy podawać z ryżem.
Królik w śmietanie z warzywami
Królik w śmietanie z warzywami
Oto składniki na królika w śmietanie z warzywami:
- tuszka królika
- śmietana kremówka
- cukinia
- papryka czerwona
- marchewka
- średnia cebula
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić królika w śmietanie z warzywami?
Tuszkę królika dokładnie myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Cukinię obieramy i wydrążamy środek. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Cebulę siekamy. Przekładamy do dużego garnka i podsmażamy na oliwie z oliwek. Następnie Podlewamy śmietaną kremówką. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu przez 40 minut. Tak przygotowane danie możemy podawać z pieczonymi ziemniakami.
Królik w śmietanie z grzybami
Królik w śmietanie z grzybami
Oto składniki na królika w śmietanie z grzybami:
- tuszka królika
- garść prawdziwków
- garść podgrzybków
- marchewka
- seler
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić królika w śmietanie z grzybami?
Królika dokładnie myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Następnie oczyszczamy prawdziwki i podgrzybki. Kroimy na mniejsze kawałki. Następnie obieramy i kroimy marchewkę i seler. Podsmażamy mięso z warzywami na małym ogniu przez około 5 minut. Dodajemy grzyby i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy całość pod przykryciem przez 40 minut do miękkości. Tak przyrządzone danie podlewamy śmietana i serwujemy z posiekaną pietruszką.