Przetwory z brzoskwiń są słodkie i mają przyjemną teksturę. Najprostszym sposobem na przetworzenie brzoskwiń jest przygotowanie dżemów i konfitur. Zamknięte w słoikach będzie można zimą dodawać do deserów czy kanapek z twarogiem.
Brzoskwinie, jak każdy prawie owoc, świetnie nadają się również do domowych trunków. Nalewka z brandy może być dobrym pomysłem na jesienny wieczór.
Spis treści:
- Przepis na brzoskwinie w syropie
- Przepis na konfiturę brzoskwiniową
- Przepis na dżem brzoskwiniowy
- Przepis na dżem brzoskwiniowy z truskawkami
- Przepis na kompot brzoskwiniowy
- Przepis na nalewkę brzoskwiniową
Przepis na brzoskwinie w syropie
Składniki:
- 1 kg brzoskwiń,
- 1 l wody,
- 300 g cukru,
- sok z 1/2 cytryny.
Sposób przygotowania:
- Brzoskwinie umyj, sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i przekrój na pół.
- Pozbądź się pestki, a owoce poukładaj ciasno w wyparzonych słoikach.
- Zagotuj wodę z cukrem, dodaj sok z cytryny i gorącą zalewą zalej brzoskwinie.
- Słoiki szczelnie zakręć i pasteryzuj około 15 minut.
fot. Adobe Stock
Przepis na konfiturę z brzoskwiń
Składniki:
- 1 kg brzoskwiń,
- 50 ml Campari,
- 400 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego),
- 500 g cukru żelującego.
Sposób przygotowania:
- Brzoskwinie umyj, sparz wrzątkiem i zdejmij skórkę.
- Pokrój na mniejsze kawałki i zasyp cukrem żelującym. Odstaw przykryte ściereczką na godzinę, aby owoce puściły sok.
- Do garnka przełóż brzoskwinie z sokiem, dolej Campari i sok pomarańczowy i gotuj 15 minut.
- Gorącą konfiturę brzoskwiniową przelej do wyparzonych słoików.
fot. Adobe Stock
Przepis na dżem brzoskwiniowy
Składniki:
- 2 kg brzoskwiń,
- 100 ml wody,
- 400 g cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Brzoskwinie umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki.
- Owoce pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka.
- Dodaj wodę i doprowadź do wrzenia.
- Gotuj około 15 minut, co jakiś czas mieszając, aby owoce nie przywarły do dna.
- Dodaj cukier i cynamon. Gotuj do momentu, aż brzoskwinie zaczną się rozpadać, a masa gęstnieć.
- Gorący dżem z brzoskwiń przełóż do wyparzonych słoików i zamknij. Postaw do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.
fot. Adobe Stock
Przepis na dżem brzoskwiniowy z truskawkami
Składniki:
- 500 g brzoskwiń,
- 500 kg truskawek,
- 1 laska wanilii,
- 250 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Brzoskwinie umyj, sparz i obierz. Pokrój na mniejsze kawałki.
- Truskawki umyj, usuń szypułki i przekrój na pół. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i nożem zeskrob nasionka.
- Truskawki, brzoskwinie, wanilię i cukier przełóż do garnka z grubym dnem. Jeśli jest mało soku i boisz się, że się przypali, możesz dodać odrobinę wody.
- Smaż aż cukier się rozpuści, a konsystencja zmieni się na gęstszą (jedni lubią dżemy jak konfitury - w dużej ilości płynu, inni wolą dżemy przesmażone mocno, aż odparowana jest prawie cała woda).
- Gorący dżem brzoskwiniowy przełóż do wyparzonych słoiczków i odstaw do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.
Przepis na kompot z brzoskwiń
- 1 litr wody,
- 2,5 kg brzoskwiń
- 0,5 kg cukru.
Sposób przygotowania:
- Brzoskwinie umyj, sparz wrzątkiem, ściągnij skórkę i pokrój na połówki lub ćwiartki.
- Owoce ułóż w słoikach i zalej wrzącym syropem przygotowanym z cukru i wody.
- Pasteryzuj 15 minut.
- Do kompotu z brzoskwiń możesz dodać wanilii, cynamonu czy anyżu, żeby urozmaicić zmienić owoców.
fot. Adobe Stock
Przepis na nalewkę z brzoskwiń
Składniki:
- 1 kg brzoskwiń,
- 2 szklanki wody,
- 200 g szklanki cukru,
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy,
- 1 rozgnieciona pestka brzoskwini,
- 500 ml spirytusu,
- 250 ml Brandy.
Sposób przygotowania:
- Brzoskwinie umyj, obierz i pokrój na kawałki.
- Z wody i cukru ugotuj syrop.
- Wszystkie składniki wymieszaj w dużym słoju.
- Zamknięty słój odstaw na miesiąc w ciepłe miejsce.
- Następnie przefiltruj i przelej do butelek.
- Nalewkę z brzoskwiń odstaw na pół roku w ciemne miejsce.
Więcej przepisów na domowe przetwory z brzoskwiń: