Przetwory z brzoskwiń fot. Adobe Stock

Przetwory z brzoskwiń - przepisy na pyszne dżemy, konfitury, soki i nalewki

Przetwory z brzoskwiń są smaczne, zdrowe i tanie. Możesz z nich przygotować dżemy, konfitury, kompoty i nalewki. Na zimę warto mieć w spiżarce również brzoskwinie w syropie, które dodasz do ciast i deserów.
Małgorzata Machnicka / 27.08.2020 05:02
Przetwory z brzoskwiń fot. Adobe Stock

Przetwory z brzoskwiń są słodkie i mają przyjemną teksturę. Najprostszym sposobem na przetworzenie brzoskwiń jest przygotowanie dżemów i konfitur. Zamknięte w słoikach będzie można zimą dodawać do deserów czy kanapek z twarogiem. 

Brzoskwinie, jak każdy prawie owoc, świetnie nadają się również do domowych trunków. Nalewka z brandy może być dobrym pomysłem na jesienny wieczór. 

Spis treści:

  1. Przepis na brzoskwinie w syropie
  2. Przepis na konfiturę brzoskwiniową
  3. Przepis na dżem brzoskwiniowy
  4. Przepis na dżem brzoskwiniowy z truskawkami
  5. Przepis na kompot brzoskwiniowy
  6. Przepis na nalewkę brzoskwiniową

Przepis na brzoskwinie w syropie

Składniki:

  • 1 kg brzoskwiń,
  • 1 l wody,
  • 300 g cukru,
  • sok z 1/2 cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Brzoskwinie umyj, sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i przekrój na pół.
  2. Pozbądź się pestki, a owoce poukładaj ciasno w wyparzonych słoikach.
  3. Zagotuj wodę z cukrem, dodaj sok z cytryny i gorącą zalewą zalej brzoskwinie. 
  4. Słoiki szczelnie zakręć i pasteryzuj około 15 minut.  

przepis na brzoskwinie w syropie
fot. Adobe Stock

Przepis na konfiturę z brzoskwiń

Składniki:

  • 1 kg brzoskwiń,
  • 50 ml Campari,
  • 400 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego),
  • 500 g cukru żelującego. 

Sposób przygotowania:

  1. Brzoskwinie umyj, sparz wrzątkiem i zdejmij skórkę.
  2. Pokrój na mniejsze kawałki i zasyp cukrem żelującym. Odstaw przykryte ściereczką na godzinę, aby owoce puściły sok.
  3. Do garnka przełóż brzoskwinie z sokiem, dolej Campari i sok pomarańczowy i gotuj 15 minut.
  4. Gorącą konfiturę brzoskwiniową przelej do wyparzonych słoików.

przepis na konfiturę z brzoskwiń
fot. Adobe Stock

Przepis na dżem brzoskwiniowy

Składniki:

  • 2 kg brzoskwiń,
  • 100 ml wody,
  • 400 g cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Brzoskwinie umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. 
  2. Owoce pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka.
  3. Dodaj wodę i doprowadź do wrzenia. 
  4. Gotuj około 15 minut, co jakiś czas mieszając, aby owoce nie przywarły do dna. 
  5. Dodaj cukier i cynamon. Gotuj do momentu, aż brzoskwinie zaczną się rozpadać, a masa gęstnieć. 
  6. Gorący dżem z brzoskwiń przełóż do wyparzonych słoików i zamknij. Postaw do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.

przepis na dżem brzoskwiniowy
fot. Adobe Stock

Przepis na dżem brzoskwiniowy z truskawkami

Składniki:

  • 500 g brzoskwiń,
  • 500 kg truskawek,
  • 1 laska wanilii,
  • 250 g cukru. 

Sposób przygotowania:

  1. Brzoskwinie umyj, sparz i obierz. Pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Truskawki umyj, usuń szypułki i przekrój na pół. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i nożem zeskrob nasionka.
  3. Truskawki, brzoskwinie, wanilię i cukier przełóż do garnka z grubym dnem. Jeśli jest mało soku i boisz się, że się przypali, możesz dodać odrobinę wody.
  4. Smaż aż cukier się rozpuści, a konsystencja zmieni się na gęstszą (jedni lubią dżemy jak konfitury - w dużej ilości płynu, inni wolą dżemy przesmażone mocno, aż odparowana jest prawie cała woda).
  5. Gorący dżem brzoskwiniowy przełóż do wyparzonych słoiczków i odstaw do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.

Przepis na kompot z brzoskwiń

  • 1 litr wody,
  • 2,5 kg brzoskwiń
  • 0,5 kg cukru. 

Sposób przygotowania:

  1. Brzoskwinie umyj, sparz wrzątkiem, ściągnij skórkę i pokrój na połówki lub ćwiartki.
  2. Owoce ułóż w słoikach i zalej wrzącym syropem przygotowanym z cukru i wody. 
  3. Pasteryzuj 15 minut.
  4. Do kompotu z brzoskwiń możesz dodać wanilii, cynamonu czy anyżu, żeby urozmaicić zmienić owoców

przepis na kompot z brzoskwiń
fot. Adobe Stock

Przepis na nalewkę z brzoskwiń

Składniki:

  • 1 kg brzoskwiń,
  • 2 szklanki wody,
  • 200 g szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy,
  • 1 rozgnieciona pestka brzoskwini,
  • 500 ml spirytusu,
  • 250 ml Brandy.

Sposób przygotowania:

  1. Brzoskwinie umyj, obierz i pokrój na kawałki.
  2. Z wody i cukru ugotuj syrop.
  3. Wszystkie składniki wymieszaj w dużym słoju.
  4. Zamknięty słój odstaw na miesiąc w ciepłe miejsce.
  5. Następnie przefiltruj i przelej do butelek.
  6. Nalewkę z brzoskwiń odstaw na pół roku w ciemne miejsce. 

Więcej przepisów na domowe przetwory z brzoskwiń:

Nalewka z brzoskwiń - najlepsze przepisy na wódce i spirytusie
Nalewka z brzoskwiń - najlepsze przepisy na wódce i spirytusie
Do przygotowania nalewki z brzoskwiń potrzebujesz kilograma owoców, litr alkoholu i cukier. Aromat trunku wzbogacisz wanilią, goździkami i kardamonem.
Brzoskwinie w syropie na zimę - domowy przepis
Brzoskwinie w syropie na zimę - domowy przepis
Brzoskwinie w syropie często kupujemy w formie konserwowej - przydają się do wielu pysznych deserów, np. do sernika z brzoskwiniami. Brzoskwinie w syropie warto jednak przygotować samodzielnie, kontrolując ilość dodanego cukru i dostosowując do własnych upodobań. Z naszego przepisu uzyskasz 6 litrowych słoików.
Dżem z brzoskwiń - sprawdzony przepis
Dżem z brzoskwiń - sprawdzony przepis
Dżem z brzoskwiń warto wzbogacić dodatkiem wanilii lub cynamonu. Do przetworów wybieraj mocno dojrzałe owoce, zwracaj jednak uwagę na to, by nie były uszkodzone.