POLECAMY

Nowalijki – gotować, parować – jak je przyrządzać?

Młode warzywa można podawać na wiele sposobów. Przekonaj się jak właściwie przyrządzić nowalijki, aby nie straciły witamin i wartości odżywczych.
Nowalijki – gotować, parować – jak je przyrządzać?

Najsmaczniejsze i najzdrowsze są surowe warzywa, które można chrupać jako przekąski między posiłkami lub podawać jako dodatek do sałatek i kanapek.  Ponadto można je gotować na parze, wtedy nabiorą jeszcze bardziej intensywnego koloru. Odpowiednio doprawione i podane z roztopionym masłem mogą stanowić samodzielne danie.  W tym przypadku  najlepiej wykorzystać brokuły, młode marchewki, młody groszek czy kalafior. Młode ziemniaki możemy gotować w łupinkach i podawać z czosnkowym serkiem , koperkiem, szczypiorkiem lub masłem. Jeśli przyrządzamy je w piekarniku, trzeba pamiętać, że zawierają dużo wody i należy znacznie wydłużyć czas pieczenia.

Równie smaczne są warzywa, które przyrządzimy w kuchence mikrofalowej. Są gotowe w zaledwie kilka minut i także zachowują intensywny kolor oraz cenne składniki. Nowalijki można  również zapiec w piekarniku z rozmaitymi mięsnymi potrawami.

Polecamy także: Warzywa - dlaczego warto je jeść?

Oryginalne przepisy z wykorzystaniem nowalijek

  • Młode warzywa korzeniowe piecz przez 20-30 minut. Starannie je umyj i wyszoruj ostrą szczotką, pokrój, a następnie skrop olejem rzepakowym oraz octem winnym lub jabłkowym. Wrzuć do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Upiecz al dente.

  • Orientalne potrawy świetnie smakują z surowymi, twardymi warzywami. Wypróbuj do nich marchew, pietruszkę, selera. Pokrój je w „zapałkę” i krótko, 3-5 minut, smaż w niewielkiej ilości bardzo gorącego oleju. Następnie przypraw sosem sojowym, dodaj garść kiełków. Podawaj z ryżem.

  • Możesz też przygotować warzywne hamburgery. Młodą włoszczyznę utrzyj na tarce z dużymi otworami i dodaj do mielonego mięsa. Przypraw, lekko posól. Uformuj płaskie hamburgery. Smaż je około 20-30 minut w niewielkiej ilości mocno rozgrzanego oleju rzepakowego. Posyp szczypiorkiem, potem włóż do okrągłych grahamek lub bułek pełnoziarnistych. Dodaj listek sałaty, plasterek pomidora i ogórka. Sałatę możesz zastąpić młodym szpinakiem.

Zobacz także: Nowalijki - wiosenna moc witamin

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)