W czystej i zadbanej kuchni przygotowywanie posiłków staje się przyjemnością.

Jak zorganizować sobie kuchnię?

Nawet najpiękniejsza kuchnia, jeśli jest źle zorganizowana, doprowadzi cię w końcu do szału. Dlatego jeśli jesteś na etapie projektowania lub remontowania, spraw by była funkcjonalna.
/ 26.10.2010 12:58
W czystej i zadbanej kuchni przygotowywanie posiłków staje się przyjemnością.

Kluczową sprawą jest tzw. ciąg roboczy. Może brzmi to trochę jak lekcja gastronomii, ale wierzcie mi, że w praktyce ta idea naprawdę się sprawdza. I co ważne – bez znaczenia jest fakt, czy masz dużą czy małą kuchnię. Posiadaczki mniejszych metrażów muszą tylko więcej pomyśleć, ale przecież od tego głowa nie boli!

Część ciągu czyli przygotowanie potraw

Chodzi o takie miejsce, jak wygodny blat i wygodny kosz np. na obierki – dobrze by był on w miarę wysoko podwieszony (nikomu się nie chce nachylać nad wiadrem). Nieźle sprawdzi się wariant klapki w blacie, pod którą można podstawiać kosz. Jeśli nie mamy takiej możliwości, obierajmy jarzyny w szerokiej, plastikowej misce. Obędzie się bez schylania. Nieźle sprawdza się też szeroka deska nakładana na zlew i młynek do mielenia resztek. Blat do jarzyn powinien znajdować się w pobliżu zlewu.

Zobacz także: Jak dbać o kuchenkę?

Część ciągu czyli kuchenka i blat roboczy

Obok blatu roboczego (który równocześnie może być blatem do jarzyn) powinna znajdować się lodówka, żeby łatwo było wyjmować produkty. Trzeba też pamiętać, aby obok lodówki było trochę miejsca na wykładanie produktów. Najgorsze co się może zdarzyć, to lodówka gdzieś na szarym końcu kuchni i to jeszcze otwierająca się tak, że nie ma gdzie odłożyć wyjętych produktów.
Za blatem roboczym powinna znaleźć się kuchenka. Najlepiej byłoby, gdyby po jej lewej i prawej stronie było trochę miejsca na przygotowywanie potraw.

Część ciągu – porządkowa

Staraj się umieścić zmywarkę w sąsiedztwie zlewu. Obok zorganizuj sobie szafki, do których można odłożyć umyte naczynia. Jeśli są to szafki na dole – najlepiej sprawdzą się szuflady.
Jeśli masz w domu otwartą kuchnię, zadbaj o to, aby od części dla gości oddzielało ją coś, co zasłoni ewentualny chaos poobiadowy. Nie łudź się, że twoja kuchnia będzie zawsze idealnie czysta. W życiu zdarzają się przecież różne sytuacje… 

Polecamy: Jak dbać o zlewozmywak?