Mirabelka to niedoceniany podgatunek śliwy, który jest coraz rzadziej spotykany. Dojrzałe mirabelki są niezwykle esencjonalne w smaku, a przetwory z nich - w tym kompot z mirabelek - to kwintesencja słodyczy.
Przepis na kompot z mirabelek
Składniki:
- 1 kg mirabelek,
- 200 g cukru,
- 0,5 l wody.
Sposób przygotowania:
- Mirabelki na kompot dokładnie umyj i wydryluj - chyba, że nie przeszkadzają ci pestki.
- Wodę z cukrem zagotuj - możesz też dodać 100 ml białego wina lub laskę cynamonu dla smaku.
- Gdy cukier do kompotu z mirabelek się rozpuści, dodaj żółte śliwki i ponownie zagotuj. Tak przygotowany kompot z mirabelek wlewaj jeszcze gorący do słoików i pasteryzuj lub pij od razu. Świetnie działa na perystaltykę jelit.
Artykuł pierwotnie opublikowany 03.07.2011.
Przepisy na kompoty: Delikatny kompot z gruszekKompot z agrestuKompot z czereśni