Pieczona lub gotowana golonka jest uważana za typowo męski przysmak, tym bardziej golonka w piwie. Nic dziwnego - jedna golonka ma około 800 kalorii! Nie jest to jedyny sposób na przygotowanie golonki, bo przepisów na golonkę jest mnóstwo!
Golonka w piwie po bawarsku
Golonkę po bawarsku przygotowuje się z dodatkiem piwa, które jest podstawą marynaty.
Golonkę należy umyć i przygotować potrzebne do gotowania przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Mięso wraz z przyprawami włóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez około 2 godziny.
W połowie czasu gotowania dodaj korzeń pietruszki, seler, marchewkę oraz pora.
Następnie przygotuj marynatę: piwo wymieszaj z majerankiem, mieloną papryką, czosnkiem, kminkiem i solą. Natrzyj mięso i odstaw przynajmniej na godzinę. Piecz golonkę przez godzinę w temperaturze 200 stopni, od czasu do czasu polewając marynatą.
Podawaj z zasmażaną kapustą, chrzanem, musztardą i pieczywem.
Zobacz też: Przepis na golonkę w kapuście
Które mięso jest najzdrowsze?