Jak smażyć steki?

O naprawdę dobry stek w Polsce nie jest łatwo. Nie dlatego, że niewiele osób umie je przyrządzać, ale dlatego, że dobra wołowina na steki jest u nas rzadkością.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (24)
/06.09.2015 04:50
Nie wiem jak to jest w Polsce z tymi"krowami mlecznymi" ale najlepsza czesc wolowiny na steka to antrykot, czyli "rib eye steak". Buzdura jest tez, ze mieso powinno byc prosto z lodowki i bez soli i przypraw! Wlasnie odwrotnie! Mieso powinno byc posmarowane oliwa z oliwek, opruszone sporo ilocia soli i pieprzu. Ja tez dodaje czosnek granulowany. Sol zatrzymuje "sok" w steku. Smazymy najlepiej na grillu w temperaturze ok 300 C. W zaleznozsci od wielskosci steka ok 4min z jedenj strony i 4 minut z drugiej. Stek powinnien byc grubosci ok 3cm-4cm. Nigdy nie nakulwamy i nie dosciskamy steka. Uzywamy tylko szczypcow. Po sciagnieciu z rusztu przykrywamy folia aluminiowa i pozostawiamy na ok 10min az "soki" ponownie wsiakna w miesnie. I to jest wlasnie prawdziwy, odstawowy przepis na dobrego steka. Pozdrawiam
/27.04.2015 10:20
Dokładnie!
/26.04.2015 16:24
Cos ten opis nie jest zbyt dokladny. Przeczytalem tylko ze mieso z lodowki i stwierdzilem ze nie ma sensu tego czytac...
POKAŻ KOMENTARZE (21)