Rozmrożone owoce nie smakują tak samo jak świeże, ale lepsze to niż nic.

Jak rozmrażać warzywa i owoce?

Rozmrażanie produktów wydaje się prostą czynnością. Ale cierpliwość nie jest mocną stroną większości z nas, dlatego dobrze pamiętać, czego przy rozmrażaniu robić nie wolno, a co robić należy.
/ 23.09.2016 14:49
Rozmrożone owoce nie smakują tak samo jak świeże, ale lepsze to niż nic.

Mrożone warzywa i owoce przeznaczone do gotowania należy bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki wkładać do WRZĄCEJ wody z dodatkiem soli lub cukru (zachowają kolor). Gotujemy je krótko, pod przykryciem. Jemy bezpośrednio po ugotowaniu. Nie odgrzewamy.

Zobacz także: Smażymy owoce

 

Owoce i warzywa przeznaczone do jedzenia na surowo trzeba wysypać z torebki i pozostawić w dolnej części lodówki do rozmrożenia. Jeśli zależy nam na przyspieszeniu tego procesu – można torebkę włożyć do ZIMNEJ wody (ale nie do gorącej).

Raz rozmrożonych produktów nie zamrażamy ponownie!

Zobacz też: Jak długo można mrozić żywność?