Jak robić przetwory z truskawek?

Jak zrobić przecier, konfiturę, dżem i kompot z truskawek? Zobacz, jak robić przetwory z truskawek - oto gotowe przepisy na przetwory z truskawek - wykorzystaj je, póki trwa sezon na truskawki!
/ 30.10.2018 20:47

przetwory z truskawek

Fot. Fotolia

Przecier truskawkowy - niesłodzony

Można go wykonać zupełnie bez cukru. Dojrzałe, zdrowe, odszypułkowane i umyte truskawki należy rozgrzać w rondlu na słabym ogniu bez wody ciągle mieszając i w miarę jak będą miękły – rozgniatając drewnianą łyżką. Gdy już się mocno rozgrzeją, ale nie zagotują należy taki mus nakładać do czystych, wyparzonych wrzątkiem, jeszcze gorących słoiczków lub zamykanych szczelnie butelek.

W dużym, wysokim garnku wstawiamy tzw. kratkę – czyli podstawkę w kształcie sita, tworzącą podwójne dno– żeby słoiki podskakując nie popękały. Słoiki (lub butelki) zalewamy gorącą wodą i pasteryzujemy ok. 25 minut w temp. Nie przekraczającej 95oC.

Jeśli nie mamy termometru należy wodę w kociołku doprowadzić do podwrzenia i utrzymywać tak przez 25 min.

Następnie schładzamy słoiki wymieniając gorącą wodę w garnku na zimną. Wyjmujemy, dokręcamy mocno słoiki. Taki przecier nadaje się na kisiel, zupę, dodatek do deseru, nadzienie do tortu czy ciasta.

Zobacz także: Przepis na konfiturę z truskawek

Dżem z truskawek

Starannie umyte, odszypułkowane truskawki oczyszczamy z nadpsutych części wrzucamy do rondla i posypujemy cukrem – ok. 300 g na 1 kg owoców. Trzeba dobrze potrząsnąć rondlem aby wszystkie owoce pokryły się cukrem równomiernie. Pozostawiamy je na kilka godzin aż puszczą sok.

Wtedy stawiamy rondel na niezbyt silnym ogniu i zagotowujemy, następnie zwiększamy płomień i smażymy od czasu do czasu mieszając przez około pół godziny. Następnie przekładamy dżem do dobrze umytych, wyparzonych wrzątkiem, jeszcze gorących słoików – twistów, zamykamy wstawiamy do rondla z podwójnym dnem (wkładką w kształcie sita chroniącą słoiki przed popękaniem podczas gotowania). Zalewamy słoiki wodą do wysokości szyjki pod zakrętką.

Gotujemy słoiki na bardzo małym ogniu – mają się pojawiać pojedyncze bąbelki powietrza. Następnie słoiki szybko studzimy wymieniając gorącą wodę na zimną. Następnie wyjmujemy słoiki, suszymy je i odstawiamy w chłodne miejsce.

Kompot z truskawek

Na kompot należy wybrać truskawki dojrzałe, ale nie przejrzałe – odszypułkować, dokładnie umyć. Przygotować syrop: na 1 litr wody około 300-350 g cukru, zagotować i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się. Zszumować – czyli zebrać pianę, włożyć niewielką partię truskawek, gotować ok. 5 minut (do całkowitego zawrzenia) i gorące przekładać do wyparzonych, gorących słoików twistów lub weków. Napełniamy słoiki do szyjki (żeby nie dotykały pokrywki). Po wypełnieniu słoików dopełniamy je syropem – też z lekkim marginesem, zamykamy szczelnie.

Teraz czas na pasteryzację – wkładamy słoiki do rondla z podwójnym dnem (j.w.) napełniamy gorącą wodą i pasteryzujemy przez 15 minut w temp. 95oC. Jeśli nie mamy termometru postępujemy tak, jak w przypadku przecieru.

Konfitura z truskawek - przepis

Na każdy kilogram owoców bierzemy 1,25 kg cukru i szklankę wody.

Wybieramy w miarę dojrzałe, dorodne, ale niezbyt wielkie okazy. Płuczemy truskawki na sicie pod niezbyt silnym strumieniem, suszymy. Przygotowujemy kieliszek ze spirytusem lub innym wysokoprocentowym alkoholem. Chwytając za szypułkę maczamy w alkoholu każdą truskawkę, obrywamy szypułkę i odkładamy.

W dużym płaskim rondlu przygotowujemy syrop z cukru i wody w podanych powyżej proporcjach. Gotujemy cukier w wodzie mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia, zszumować (zdjąć pianę), włożyć truskawki ostrożnie, tak aby się nie pogniotły i od chwili zagotowania smażyć po 5 minut wyjmując szumowinę łyżką cedzakową. Następnie odstawić z ognia, odczekać do całkowitego wystudzenia i powtarzać gotowanie jeszcze 3 razy. Następnie ostudzone truskawki włożyć do czystych, wyparzonych wrzątkiem słoików twistów i zamknąć szczelnie.

Pozostały syrop można zlać do butelek i przechowywać w lodówce – używając jako sosu do deserów.

Powyższe porady pochodzą z wycinka przechowywanego przez babcię mojej przyjaciółki. Pożółkły wycinek jest niepodpisany, ale pochodzi sądzę z Kobiety i Życia. Rady w nim zawarte są stare jak świat i na pewno sprawdzone.

Polecamy również: Jak się robi dżemy?