Jak przyrządzić warzywa - poradnik

jak przyrządzić warzywa, jak smacznie przyrządzić warzywa, przyrządzanie warzyw fot. Fotolia
Koniec z rozgotowanymi i mdłymi warzywami bez smaku! Sprawdź 5 naszych porad!
Weronika Kwaśniak / 26.02.2014 14:11
jak przyrządzić warzywa, jak smacznie przyrządzić warzywa, przyrządzanie warzyw fot. Fotolia

Wszyscy wiemy, że warzywa są zdrowe i mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Wiele osób (a zwłaszcza dzieci) po prostu ich nie lubi. Oczywiście, warto z rozsądku zmusić się do jedzenia znienawidzonych jarzyn. Czemu jednak po prostu nie zacząć ich przyrządzać tak, aby jeść je z prawdziwą przyjemnością?

Tak naprawdę niewiele osób potrafi naprawdę dobrze przyrządzić warzywa, aby nie stracić przy tym cennych składników odżywczych. Przedstawiamy więc zbiór kilku najważniejszych porad!

1. Zadbaj o świeżość warzyw


Im mniej świeże warzywa, tym mniej smaczne. Nie przechowuj ich więc zbyt długo, aby nie stały się "przejrzałe". Jeśli chcesz je przez jakiś czas przechować, pamiętaj o tym by trzymać jarzyny w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Najlepiej schować je do lodówki!
Jeśli widzisz, że warzywa są lekko zwiędłe, po prostu ich nie kupuj. Pyszny smak jest nieodłącznie związany z ich świeżością!

2. Myj w odpowiedni sposób


Warzyw nie powinno się zbyt długo moczyć - wpływa to negatywnie na ich smak i sprawia, że te bomby witaminowe mogą stracić sporo cennych składników.
Myj jarzyny pod bieżącą, letnią wodą - nie powinna być ani zbyt gorąca, ani zimna.

3. Obieraj jak najcieniej


Najwięcej cennych składników znajduje się tuż-tuż pod skórką! Bądź mistrzem w precyzyjnym manewrowaniu nożem i obieraj warzywa jak najcieniej. Jeśli są młode i mają jeszcze cienką, delikatną skórkę, możesz całkowicie zrezygnować z obierania.

4. Gotuj warzywa... w całości


Najzdrowsze jest jedzenie surowych warzyw. Oczywiście, może stać się to zbyt monotonne. Niemal tak samo zdrowe jest gotowanie lub gotowanie na parze. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach.
Najkorzystniejsze jest gotowanie warzyw w całości i krojenie ich dopiero później. Dzięki temu mogą zachować jak najwięcej drogocennych składników!
Gotuj jarzyny w niewielkiej ilości wody i nie przedłużaj całego procesu. Zbyt długo gotowane warzywa są nie tylko niesmaczne! Tracą również mnóstwo dobroczynnych składników.

5. Nie żałuj przypraw


Użycie dużej ilości przypraw wcale nie sprawia, że jarzyny stają się mniej zdrowe! Warto "podkręcać" smak warzyw na rozmaite sposoby - zwłaszcza dodając dużą ilość ziół.
Oczywiście, nadmiar soli może szkodzić, zachęcamy jednak do szaleństw innego rodzaju - doprawiaj obficie warzywa ziołami i innymi przyprawami. Dzięki temu zdrowe jarzyny będą po prostu dużo smaczniejsze.

Sprawdź 5 smacznych przepisów na dania z warzyw:

Redakcja poleca

REKLAMA