Warto, choćby z uwagi na nasze zdrowie, wprowadzić do naszej diety zapomniane od dawna zioła /fot.Fotolia

Jak przygotować pokrzywę?

Niewiele osób wie, że to wartościowe i lecznicze ziele może posłużyć, jako niecodzienny dodatek do potraw. Podpowiadamy jak gotować, dusić i wykorzystać pokrzywę.
/ 05.07.2011 07:35
Warto, choćby z uwagi na nasze zdrowie, wprowadzić do naszej diety zapomniane od dawna zioła /fot.Fotolia

Pokrzywa kojarzy nam się z polnym chwastem, z którym styczność nie jest mile widziana, ze względu na pozostawiające uczucie pieczenia. Jest ona jednak cenną rośliną, bogatą w witaminy i minerały. Zawiera fosfor, żelazo, wapń, siarkę, potas, jod, sód, witaminy A, K, B2, C oraz sole mineralne, olejki eteryczne, chlorofil, flawonoidy, histaminę, serotoninę, fitosterole, karotenoidy, związki aminowe, kwas organiczny, związki garbnikowe i kwas pantotenowy.

Dobroczynne działanie pokrzywy na ludzki organizm

Ma działanie moczopędne, oczyszczające układ pokarmowy i cały organizm, reguluje przemianę materii, poprawia apetyt, obniża poziom cukru we krwi i ciśnienie tętnicze, a także korzystnie wpływa na produkcję czerwonych krwinek. Co więcej, ma właściwości bakteriobójcze.

Zobacz także: Ogródek w doniczce

Jak wykorzystać pokrzywę w kuchni?

Oprócz picia naparów z pokrzywy, możemy świeże listki dodawać do zup i sałatek. Oprócz walorów smakowych – poprawią one funkcjonowanie całego organizmu.
Możemy także przyrządzić zupę, dusić i podsmażać nasze ziele na wiele sposobów.

Zupa z pokrzywy

Do przygotowania jej wystarczy jedynie bulion (najlepiej warzywny), spora ilość liści pokrzywy, troszkę oliwy, przyprawy oraz opcjonalnie – śmietana i mąka.
Pokrzywę gotujemy, odcedzamy, dusimy na oliwie i dodajemy do przygotowanego wcześniej bulionu. Całość doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy według uznania i opcjonalnie dodajemy śmietanę (jogurt) i mąkę. Chwilę gotujemy. Zupę studzimy i dokładnie blendujemy. Podajemy z jajkiem.

Zobacz także: Jak przyrządzić szczaw?

Pokrzywa jak szpinak

Pokrzywę można bowiem dusić i podsmażać jak szpinak – na masełku, bądź oliwie. Może posłużyć nam jako dodatek do farszów i dań z makaronów.
Wyjątkowe połączenie dają duszone pieczarki z pokrzywą i cebulką, a szczególnie polecamy jajecznicę z pokrzywą.
Można także sporządzić z niej nalewkę.

Jak widzimy możliwości zastosowania pokrzywy w kuchni jest mnóstwo. Liczymy, że nasze pomysły zainspirują Was do wykorzystania tego ziela w kuchni i przygotowania czegoś pysznego. Opłaci się na pewno!

Zobacz także: Ziółka na miłość

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)