Pieczone kanie - przepis na kanie pieczone w piekarniku

Pieczone kanie, to smaczne bezmięsne danie. Świetnie smakuje np. z ziemniakami lub kaszą
/ 30.10.2020 10:36
DRUKUJ PRZEPIS
Pieczone kanie - przepis na kanie pieczone w piekarniku fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 10 kani,
  • 6 łyżek masła,
  • 6 łyżek startego żółtego sera,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól.
Przygotowanie:

Pieczone kanie to przekąska, którą przygotujesz w 20 minut. Kanie pieczone w piekarniku możesz zrobić także bez dodatków, skropione roztopionym masłem i oprószone solą gruboziarnistą i pieprzem.

Zobacz jak zrobić pieczone kanie krok po kroku:

  1. Odetnij nóżki, pozostawiając same kapelusze.
  2. Umyj, osusz, z obu stron posmaruj roztopionym masłem, oprósz solą i ułóż na blasze do ciast nasmarowanej olejem.
  3. Wsuń do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz, aż będą rumiane.
  4. Upieczone gorące kapelusze ułóż na półmisku, kładąc w każdy kapelusz pół łyżeczki masła utartego z serem i z posiekaną natką pietruszki.

Artykuł pierwotnie opublikowany 17.04.2008.

Zobacz inne przepisy na kanie:
Jak przyrządzić kanie? 3 sprawdzone przepisy
Jak zrobić flaczki z kani?
Kanie faszerowane grzybami

DRUKUJ PRZEPIS