Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 10 kani,
- 6 łyżek masła,
- 6 łyżek startego żółtego sera,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól.
Przygotowanie:
Pieczone kanie to przekąska, którą przygotujesz w 20 minut. Kanie pieczone w piekarniku możesz zrobić także bez dodatków, skropione roztopionym masłem i oprószone solą gruboziarnistą i pieprzem.
Zobacz jak zrobić pieczone kanie krok po kroku:
- Odetnij nóżki, pozostawiając same kapelusze.
- Umyj, osusz, z obu stron posmaruj roztopionym masłem, oprósz solą i ułóż na blasze do ciast nasmarowanej olejem.
- Wsuń do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz, aż będą rumiane.
- Upieczone gorące kapelusze ułóż na półmisku, kładąc w każdy kapelusz pół łyżeczki masła utartego z serem i z posiekaną natką pietruszki.
Artykuł pierwotnie opublikowany 17.04.2008.
Zobacz inne przepisy na kanie:
Jak przyrządzić kanie? 3 sprawdzone przepisy
Jak zrobić flaczki z kani?
Kanie faszerowane grzybami