Wyższa temperatura otoczenia sprzyja szybszemu psuciu się żywności. Niektóre produkty pod jej wpływem tracą też na walorach smakowych. Oczywiście, najlepszym rozwiązaniem tych problemów jest obniżyć temperaturę przechowywania, czyli umieścić wszystko w lodówce. Ale co i jak zapakowane, żeby było najkorzystniej? Jak przechowywać jedzenie?
Jak przechowywać wędliny i mięso?
Wędliny kupione na wagę należy wyjąć z foliowych woreczków, zawinąć luźno w pergamin, trzymać w lodówce i zużyć w ciągu 2-3 dni. Mięsa na wagę zawijamy w papier lub przekładamy na talerz i trzymamy maksimum 1-2 doby. Produkty zapakowane próżniowo można trzymać w lodówce zgodnie z datą podaną na opakowaniu.Jak przechowywać nabiał?
Mleko po otwarciu trzeba trzymać w lodówce i zużyć w ciągu 48 godzin. Plastry żółtego sera najlepiej przechowywać zawinięte w folię spożywczą, by nie obsychały. Twaróg kupiony na wagę warto przełożyć do pojemnika próżniowego, bo nawet trzymany w chłodnym miejscu szybko potrafi skwaśnieć i pochłonąć obce zapachy. Masło można trzymać w temperaturze pokojowej, ale tylko dobę i to w nieprzezroczystej maselnicy.Jak przechowywać warzywa i owoce?
Świeże młode warzywa mają cienką skórkę i szybko więdną. Dlatego najlepiej trzymać je w szufladach lodówki. Wyciągamy je z folii, delikatniejsze, np. sałatę, można dodatkowo zawinąć w papier. Owoce najlepiej trzymać w chłodnym, ciemnym i przewiewnym miejscu.Jak przechowywać pieczywo?
Powinno mieć dostęp powietrza, najlepiej więc trzymać je w lnianym woreczku 1-5 dni. Dobrze jest rozdzielić pieczywo razowe od białego. Ciemne chleby są bardziej wilgotne i mogą sprawić, że pszenne zaczną szybciej pleśnieć.Na podstawie artykułu Renaty Materlińskiej z "Przyjaciółki"
Zobacz też nasze przepisy z truskawkami:
Truskawki w czekoladzie - przepis
Czekoladowy tort z truskawkami - przepis
Rolada z truskawkami - przepis
Czekoladowy tort z truskawkami - przepis
Rolada z truskawkami - przepis