Liczba porcji: 8
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Ciasto:
- 1/2 szklanki cukru
- 15 dag masła
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki wody
- 3/4 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Obłożenie:
- 25 dag mascarpone
- szklanka schłodzonej kremówki
- 10 dag białej czekolady
- 50 dag truskawek
- 1/2 szklanki naparu kawy
- 3 łyżki likieru amaretto
- 5 dag ciemnej czekolady
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na czekoladowy tort z truskawkami!
- W rondlu rozpuść masło.
- Dodaj cukier, kakao, wodę, ostudź.
- Zmiksuj z jajkami, mąką i proszkiem.
- Kwadratową formę o boku 20 cm nasmaruj masłem i wysyp mąką.
- Nałóż masę i piecz 40-50 minut (190 st.), do suchego patyczka. Ostudź.
- Kremówkę ubij, czekoladę rozpuść na parze.
- Mascarpone zmiksuj, dodaj letnią czekoladę, wymieszaj, dodaj kremówkę i lekko wymieszaj.
- Truskawki opłucz, połowę pokrój w plasterki i wymieszaj z masą.
- Wierzch ciasta wyrównaj.
- Powstały blat przekrój na pół, nasącz kawą z likierem, posmaruj cienką warstwą kremu.
- Przykryj drugim blatem.
- Wierzch obłóż kremem i resztą przekrojonych truskawek.
- Posyp posiekaną ciemną czekoladą.