Kochane pierogi

Pierogi to danie, które w polskiej kuchni cieszy się ogromną popularnością. Znajdują się w karcie dań niemal każdej polskiej restauracji, nie tylko z kuchnią regionalną.
/ 20.08.2009 19:16

Święto pieroga

Pierogi są wizytówką polskiej kuchni tak jak pielemieni – rosyjskiej. Jest to jedno z tych dań, które od wieków cieszy się niesłabnącą miłością w kraju nad Wisłą. Rok rocznie odbywa się w Polsce od kilku do kilkunastu festynów kulinarnych nazywanych Świętem pieroga.

Najbardziej znaną tego typu imprezą jest ta odbywająca się od kilku lat w sierpniu w Krakowie na Małym Rynku. Zagraniczni turyści odwiedzający miasto Kraka mogą poznać dzięki niej tradycyjne polskie smaki pierogów oraz ich współczesne modyfikacje. Konkurs publiczności i konkurs jurorów wyłaniają najlepsze pierogi przygotowane przez znane restauracje w danym roku. Znane są tego typu imprezy organizowane w Gdańsku i Lublinie.

Podczas lokalnych – gminnych festynów pierogowych w całej Polsce spotykamy konkursy lepienia i jedzenia pierogów na czas. Polacy zdobyli wpis do księgi Guinessa za ulepienie największego pieroga na świecie.

Zobacz również : Dam ci sera na pierogi czyli rodzaje farszów.

Knajpy z pierogami

Wiele przydrożnych karczem i gospód, które stały się popularne w Polsce na początku lat 90-tych, z Chłopskim Jadłem na czele serwuje pierogi z kapustą i grzybami, z ziemniakami, cebulką i serem (ruskie), z mięsem, a także na słodko z owocami sezonowymi, polane śmietaną. 

Jak grzyby po deszczu powstają w wielu miastach „pierogarnie”, czyli knajpy specjalizujące się w przyrządzaniu pierogów na setki sposobów. W menu można znaleźć farsze o smakach wielce egzotycznie brzmiących, np. z masą budyniowo-serową, albo z kiełbasą myśliwską…, z pewnością dla odważnych.

Pierogi stały się naszą rodzimą odmianą Fast food – są zamawiane na telefon jak pizza, czy chińszczyzna.

Są powszechnym wyrobem garmażeryjnym – kupuje się je gotowe do odgrzania w każdym większym sklepie dysponującym ladą chłodniczą. W hipermarketach są dostępne wersje „na grilla”.

Pierogi wigilijne

Na świąteczny, tradycyjnie postny stół trafiają pierogi z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami. Wigilijne tym się różnią od świątecznych, że nie wypada by były to pierogi przemysłowe – wyrabiane maszynowo. Nawet jeśli gospodyni, czy gospodarz nie ma czasu sam zrobić ciasta, to zamawia pierogi w pobliskiej restauracji, która w tym okresie „przestawia się” na wyrób dań świątecznych na wynos. Oczywiście jest to zwyczaj nowomiejski. 

W związku z tym pierogi wigilijne, mają ręcznie lepioną obwódkę w kształcie warkoczyka i są odsmażane na rumiano. Popija się je wigilijnym barszczem.

Pierogi w przeszłości

Pierogi znane są w Polsce prawdopodobnie od XIII w. Podobno biskup Jacek Odrowąż zachwycił się ich smakiem podczas pobytu w Kijowie i sprowadził je do kraju. Lepienie pierogów należało do zajęć kobiecych, a sztuka ich sporządzania przekazywana była od pokoleń z matki na córkę.

Polecamy : Ciasto na pierogi.

Redakcja poleca

REKLAMA