Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 300 g papryki,
- 1/3 szklanki wody,
- 600 g cukru + pół łyżeczki,
- 2 cytryny,
- 3 goździki,
- sól,
- łyżeczka cynamonu (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Dżem z papryki możesz przygotować w wersji na słodko lub na słono. W wersji słonej będzie przypominać nieco ajwar. Ten przepis przygotowany jest z myślą o bardziej słodkim dżemie - możesz wzbogacić jego smak cynamonem lub miodem.
Sposób przygotowania:
- Cytryny sparz wrzącą wodą, a następnie osusz i zetrzyj skórkę. Wyciśnij też z nich sok.
- Paprykę umyj, osusz i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój ją w kawałki i zmiksuj w malakserze lub blenderze.
- Przełóż do rondelka, dodaj wodę oraz cukier.
- Zagotuj, a następnie duś na minimalnym ogniu ok. 10 minut, cały czas mieszając.
- Dodaj sok z cytryny oraz sól i jeszcze chwilę gotuj, aż całość zgęstnieje. Mieszaj, aby dżem z papryki się nie przypalił.
- Goździki zmiażdż w moździerzu lub młynku i dodaj do dżemu z papryki razem ze skórką cytrynową i (opcjonalnie) cynamonem.
- Tak przygotowany dżem z papryki przełóż do słoików, szczelnie zamknij i zapasteryzuj.
Czytaj także:
Dojrzewanie papryki w domu
Surówka z papryki i pomidorów
Papryka marynowana z miodem