Dżem z papryki: pyszny dodatek do wytrawnych dań

Dżem z papryki to słodko-ostry dodatek, który idealnie sprawdza się podczas przygotowywania wytrawnych naleśników, gofrów albo gorących tostów śniadaniowych. Przepis jest bardzo prosty, a wykonanie bardzo szybkie. Jeśli więc masz w domu nadmiar papryki, już wiesz, co z niej zrobić.
/ 11.08.2022 13:17
DRUKUJ PRZEPIS
Dżem z papryki: pyszny dodatek do wytrawnych dań fot. Adobe Stock, Nelly Kovalchuk
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 300 g papryki,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 600 g cukru + pół łyżeczki,
  • 2 cytryny,
  • 3 goździki,
  • sól,
  • łyżeczka cynamonu (opcjonalnie).
Przygotowanie:

Dżem z papryki możesz przygotować w wersji na słodko lub na słono. W wersji słonej będzie przypominać nieco ajwar. Ten przepis przygotowany jest z myślą o bardziej słodkim dżemie - możesz wzbogacić jego smak cynamonem lub miodem.

Sposób przygotowania:

  1. Cytryny sparz wrzącą wodą, a następnie osusz i zetrzyj skórkę. Wyciśnij też z nich sok.
  2. Paprykę umyj, osusz i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój ją w kawałki i zmiksuj w malakserze lub blenderze.
  3. Przełóż do rondelka, dodaj wodę oraz cukier.
  4. Zagotuj, a następnie duś na minimalnym ogniu ok. 10 minut, cały czas mieszając.
  5. Dodaj sok z cytryny oraz sól i jeszcze chwilę gotuj, aż całość zgęstnieje. Mieszaj, aby dżem z papryki się nie przypalił.
  6. Goździki zmiażdż w moździerzu lub młynku i dodaj do dżemu z papryki razem ze skórką cytrynową i (opcjonalnie) cynamonem.
  7. Tak przygotowany dżem z papryki przełóż do słoików, szczelnie zamknij i zapasteryzuj.

Czytaj także:
Dojrzewanie papryki w domu
Surówka z papryki i pomidorów
Papryka marynowana z miodem

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA