Jak obierać granat - instrukcja krok po kroku

Pod twardą łupiną kryje się galaretowaty miąższ pełen soczystych pestek. Wbrew nazwie, do wnętrza owocu można się łatwo i bezpiecznie dobrać!
Weronika Kwaśniak / 06.05.2013 13:00

Granat zawiera dużo witamin C i B3 oraz minerałów, zwłaszcza potasu i żelaza. Obfituje też w przeciwutleniacze chroniące przed nowotworami i opóźniające procesy starzenia, a ponadto wzmacniające układ odpornościowy.

 

Granat - jak obrać owoc?

Kupując granaty, wybieraj owoce ciężkie, o jednolitej barwie – wtedy pestki na pewno będą pełne soku. Pestki i miąższ granatu doskonale smakują solo. Świetnie też gaszą pragnienie.

Na zlecenie Edipresse - artykuł z "Pani domu"

Sprawdź też zbiory naszych przepisów: