Granat zawiera dużo witamin C i B3 oraz minerałów, zwłaszcza potasu i żelaza. Obfituje też w przeciwutleniacze chroniące przed nowotworami i opóźniające procesy starzenia, a ponadto wzmacniające układ odpornościowy.
Granat - jak obrać owoc?
Kupując granaty, wybieraj owoce ciężkie, o jednolitej barwie – wtedy pestki na pewno będą pełne soku. Pestki i miąższ granatu doskonale smakują solo. Świetnie też gaszą pragnienie.
Na zlecenie Edipresse - artykuł z "Pani domu"
Sprawdź też zbiory naszych przepisów:
Dania z brokułami - 30 przepisów
Co zrobić z jabłek - 50 przepisów na dania i desery z jabłkami
Przepisy na grzyby - 30 przepisów na dania z grzybami
Co zrobić z jabłek - 50 przepisów na dania i desery z jabłkami
Przepisy na grzyby - 30 przepisów na dania z grzybami