Oczywiście nie ma jednej uniwersalnej marynaty do wszystkiego, ale na szczęście wiele marynat ma tę samą gamę podstawowych składników, których przynajmniej część zawsze masz w domu. Do tych składników należ: ocet, ocet balsamiczny, oliwa, wino białe i czerwone, miód, musztarda, sok z cytryny, olej sojowy, ketchup, syrop klonowy. Same płynne dodatki to za mało – potrzebne są również zioła i przyprawy.
Przykładowe marynaty
Marynata do kurczaka, ryb lub wieprzowiny: 1-2 łyżki oleju słonecznikowego, 2 łyżki miodu, 2 łyżki keczupu, sok z połowy cytryny, ząbek czosnku, po pół łyżeczki majeranku i tymianku, Tabasco.
Marynata musztardowa: 5 łyżek ziarnistej musztardy, 2-3 łyżki wytrawnego wina, 2 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego, po łyżce posiekanej pietruszki, szczypiorku i tymianku – najlepszy byłby świeży, ale możesz go zastąpić suszonym, papryka ostra lub słodka – w zależności od Twoich upodobań, pieprz. Najlepiej pasuje do mięsa z indyka, karkówki lub łopatki.
Marynata do karkówki: pół szklanki oliwy z oliwek, rozgniecione dwa ząbki czosnku, pieprz, pieprz Cayenne, tymianek, bazylia i oregano.
Marynata cynamonowo-czosnkowa do drobiu: 2 przeciśnięte ząbki czosnku, 2 łyżki soku z limetki, łyżka oliwy, łyżeczka suszonej kolendry , niecała łyżeczka kminu rzymskiego, niecałe pół łyżeczki cynamonu.
Marynata do żeberek: 5 łyżek miodu, 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżeczki ketchupu, kilka pokruszonych ziaren gorczycy, łyżka octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy z oliwek, papryka ostra, tymianek – marynatę należy przygotować gotując wszystkie składniki.
Gotowa czy zrobiona
Na rynku dostępne są gotowe marynaty, jednak z uwagi na to, by nie zawierały one soli i by jak najbardziej trafiały w Twój gust kulinarny – najlepiej przyrządzić je samemu. Każde mięso powinno się marynować przez minimum 2 godziny, najlepiej w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce.
Polecamy: Mięsa z owocami
Jednak najwygodniej jest przygotować marynatę i umieścić w niej mięso na noc, wówczas musi się ono znaleźć w lodówce, następnie na 2 – 3 godziny wyjmij je przed włożeniem na ruszt.
Czytaj także: Grillowanie - dobre rady