Majeranek – Herba majoranae

Majeranek
Majeranek nieodłącznie kojarzy się ze smakiem tradycyjnych polskich mięs, kiełbas, tłustych zup oraz dań z grochu i fasoli. Nic dziwnego – ułatwia trawienie.
/ 19.08.2009 22:24
Majeranek

Roślina

Pochodzi z regionu Morza Śródziemnego. Jest rośliną roczną lub dwuletnią w naszych warunkach klimatycznych. W cieplejszym klimacie wieloletnią. Listki są lekko mechate. Uważany był dawniej za roślinę ozdobną. Można go hodować w doniczce, ale lepiej się udaje w ogródku. Kwitnie od lipca do pierwszych mrozów.

Suszenie majeranku

Na bazarach można późnym latem kupić duże pęki świeżego majeranku do ususzenia.

W tym celu pęczek wieszamy w ciemnym miejscu. Do potraw kruszymy tylko liście i pąki, bo łodygi są zbyt twarde.

Majeranek ma specyficzny, wyraźny smak i aromat, zbliżony do tymianku, lecz jest w porównaniu z nim delikatniejszy i słodszy.

Zastosowania w polskiej kuchni

Majeranek jest spokrewniony z oregano, w polskiej kuchni używa się częściej w postaci suszonej.

Mięsa i kiełbasy

Ma szerokie zastosowanie w masarstwie, dodaje się go do produkcji wielu kiełbas (m.in. białej, wątrobianki).

Przyprawia się nim wszystkie tłuste mięsa z baraniną włącznie. Doskonale pasuje do pieczenia boczku, schabu, kaczki, kurczaka w całości lub kaczki z jabłkami, zobacz przepis: Kaczka pieczona z jabłkami

Nie popełni błędu ten, kto doda go do grillowania tłustych mięs, farszów (np. z mięsa lub z kaszy gryczanej) lub do smażonej z cebulą i jabłkami wątróbki lub przyprawi nim pieczone ziemniaki. Dodaje się go do sosów. Zobacz przepis: Wyborna kasza gryczana. Będzie interesującym dodatkiem do domowego smalcu, a przy okazji zniweluje skutki objedzenia się nim: Zobacz przepis: Domowy smalec.

Rzadko natomiast stosuje się go do przyprawiania ryb. Wyjątek stanowią śledzie - majeranku można użyć do marynowania: Zobacz przepis: Piramidki śledziowe

Zupy

Jest niezbędnym dodatkiem do polskiego żurku, grochówki, zupy fasolowej, barszczu ukraińskiego i innych barszczy. Zobacz przepis: Barszcz biały na zakwasie z białą kiełbasą, Zupa grochowa. Przyprawia się nim potrawy z roślinami strączkowymi. Zobacz przepis: Ziołowa sałatka z kolorowej fasoli, Ekspresowa fasolka po bretońsku

Towarzystwo

Łączy się go z czosnkiem, smażoną cebulą, tymiankiem, liściem laurowym, zielem angielskim, kminkiem, rozmarynem, szałwią, papryką i pieprzem.

Świeży

Świeży majeranek świetnie pasuje do surowych warzyw, sałatek i twarogów (podobnie jak włoskie oregano). Ale z braku świeżego można użyć także suszonego. Zobacz przepis: Pieczarki z bryndzą na grill.

W mieszankach

Wchodzi w skład popularnej aromatycznej przyprawy – pieprzu ziołowego – z dodatkiem białej gorczycy, liścia laurowego, kolendry, kminku i papryki oraz mieszanek przyprawowych do grillowania.

Przepisy na: dania z majerankiem.

Właściwości lecznicze

Majeranek wzmaga procesy trawienne, działa wiatro- i moczopędnie, w diecie bezsolnej może zastępować sól. Picie naparu z majeranku daje efekt uspokajający.

Redakcja poleca

REKLAMA