Roślina
Pochodzi z regionu Morza Śródziemnego. Jest rośliną roczną lub dwuletnią w naszych warunkach klimatycznych. W cieplejszym klimacie wieloletnią. Listki są lekko mechate. Uważany był dawniej za roślinę ozdobną. Można go hodować w doniczce, ale lepiej się udaje w ogródku. Kwitnie od lipca do pierwszych mrozów.
Suszenie majeranku
Na bazarach można późnym latem kupić duże pęki świeżego majeranku do ususzenia.
W tym celu pęczek wieszamy w ciemnym miejscu. Do potraw kruszymy tylko liście i pąki, bo łodygi są zbyt twarde.
Majeranek ma specyficzny, wyraźny smak i aromat, zbliżony do tymianku, lecz jest w porównaniu z nim delikatniejszy i słodszy.
Zastosowania w polskiej kuchni
Majeranek jest spokrewniony z oregano, w polskiej kuchni używa się częściej w postaci suszonej.
Mięsa i kiełbasy
Ma szerokie zastosowanie w masarstwie, dodaje się go do produkcji wielu kiełbas (m.in. białej, wątrobianki).
Przyprawia się nim wszystkie tłuste mięsa z baraniną włącznie. Doskonale pasuje do pieczenia boczku, schabu, kaczki, kurczaka w całości lub kaczki z jabłkami, zobacz przepis: Kaczka pieczona z jabłkami
Nie popełni błędu ten, kto doda go do grillowania tłustych mięs, farszów (np. z mięsa lub z kaszy gryczanej) lub do smażonej z cebulą i jabłkami wątróbki lub przyprawi nim pieczone ziemniaki. Dodaje się go do sosów. Zobacz przepis: Wyborna kasza gryczana. Będzie interesującym dodatkiem do domowego smalcu, a przy okazji zniweluje skutki objedzenia się nim: Zobacz przepis: Domowy smalec.
Rzadko natomiast stosuje się go do przyprawiania ryb. Wyjątek stanowią śledzie - majeranku można użyć do marynowania: Zobacz przepis: Piramidki śledziowe.
Zupy
Jest niezbędnym dodatkiem do polskiego żurku, grochówki, zupy fasolowej, barszczu ukraińskiego i innych barszczy. Zobacz przepis: Barszcz biały na zakwasie z białą kiełbasą, Zupa grochowa. Przyprawia się nim potrawy z roślinami strączkowymi. Zobacz przepis: Ziołowa sałatka z kolorowej fasoli, Ekspresowa fasolka po bretońsku.
Towarzystwo
Łączy się go z czosnkiem, smażoną cebulą, tymiankiem, liściem laurowym, zielem angielskim, kminkiem, rozmarynem, szałwią, papryką i pieprzem.
Świeży
Świeży majeranek świetnie pasuje do surowych warzyw, sałatek i twarogów (podobnie jak włoskie oregano). Ale z braku świeżego można użyć także suszonego. Zobacz przepis: Pieczarki z bryndzą na grill.
W mieszankach
Wchodzi w skład popularnej aromatycznej przyprawy – pieprzu ziołowego – z dodatkiem białej gorczycy, liścia laurowego, kolendry, kminku i papryki oraz mieszanek przyprawowych do grillowania.
Przepisy na: dania z majerankiem.
Właściwości lecznicze
Majeranek wzmaga procesy trawienne, działa wiatro- i moczopędnie, w diecie bezsolnej może zastępować sól. Picie naparu z majeranku daje efekt uspokajający.