Na co dzień ziemniaki stanowią w naszych domach dodatek do zup i potraw. Już dziś zmieńmy to i pozwólmy odegrać im główną rolę, serwując je pieczone w mundurkach.
Przygotowaliśmy dla Was kilka inspiracji.
Przygotowanie ziemniaków do pieczenia
Niezależnie od sposobu pieczenia, pamiętajmy, że zawsze należy je dokładnie umyć i ponakłuwać wykałaczką.
Zobacz także: Czy trzeba obierać ziemniaki?
Pieczenie w mundurkach
Najprostszym sposobem jest zawinięcie tak przygotowanych ziemniaków w folię aluminiową (każdego z osobna) i pieczenie w piekarniku w temperaturze ok. 200 st. nawet przez 2 godziny. Należy je po prostu co jakiś czas doglądać, sprawdzając czy wcześniej nie są już gotowe.
Można także, posmarować je oliwą i posypać solą i pieprzem, a następnie piec jak wyżej, z tym, że już nie owijając w folię.
Pamiętajmy, że ziemniaki w mundurkach najlepiej smakują zaraz po wyjęciu z piekarnika. Jemy je „dosalając” na bieżąco w miarę potrzeb.
Znakomite połączenie daje także smarowanie ich masełkiem (które cudownie rozpuszcza się na jeszcze ciepłych ziemniaczkach) i posypywanie świeżym koperkiem.
Zamiast masła zwykłego, świetną alternatywą jest także samodzielnie zrobione masełko czosnkowe. W tym celu wystarczy dokładnie zmiksować masło, roztarty czosnek, oliwę, sól oraz (opcjonalnie) natkę pietruszki.
Zobacz także: Jak zrobić winne ziemniaki?