Mętny rosół - jak go wyklarować?

mętny rosół fot. Adobe Stock
Mętny rosół to efekt wytrącenia dużej ilości białka z mięs podczas gotowania wywaru. Aby tego uniknąć, surowe mięso w garnku zalej lodowatą wodą - błędem jest dodawanie go do wrzącej wody. Rosół musi gotować się przez kilka godzin na małym ogniu - przyspieszenie tego procesu sprawi, że na wierzchu pojawią się szumowiny.
Weronika Kwaśniak / 23.11.2020 11:07
mętny rosół fot. Adobe Stock

Rosół to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. To wcale jednak nie oznacza, że jedno z najprostszych - nawet doświadczeni miłośnicy gotowania mają często problem z przygotowaniem idealnego wywaru. Częstym problemem domowych szefów kuchni jest mętny rosół, z nieapetycznymi szumowinami pływającymi po powierzchni. 

Najpierw przyda ci się dobry przepis na rosół.

Jak wyklarować rosół?

Stało się - rosół, który ugotowałaś, raczej nie kusi wyglądem i zapachem. Jak uratować mętny rosół?

  • Zbierz szumowiny, czyli szarawą pianę, która pojawiła się na rosole. Najlepiej wykorzystać do tego celu łyżkę cedzakową albo sitko, chociaż może być to również zwykła łyżka.
  • Do mętnego rosołu dodaj obranego i przekrojonego na ćwiartki ziemniaka. Gotuj około 30 minut na wolnym ogniu - to sprawdzony sposób na wyklarowanie rosołu.
  • Innym sposobem na to, by uratować mętny rosół, jest dodanie do niego goździka.

Jak przygotowywać rosół, aby nie był mętny?

Jak mówi znane powiedzenie, lepiej zapobiegać, niż leczyć. To dlatego pewnych zasad lepiej przestrzegać już od początku gotowania, aby potem rosół nie był mętny.

  • Rosół powinien gotować się w dużym garnku i na małym ogniu. To danie, które potrzebuje czasu - nie warto nic przyspieszać. Krótko gotowany rosół, na pewno będzie mało klarowny.
  • Włóż składniki do garnka i zalej lodowatą wodą. Wprawdzie w przypadku wielu potraw postępuje się zupełnie na odwrót, wrzucając produkty do wrzątku, ale to zupełnie zła droga podczas przyrządzania rosołu.
  • Do rosołu nie wkładaj zamrożonego mięsa. Wcześniej należy je rozmrozić.
  • Uzupełniaj garnek tylko wrzątkiem. Podczas gotowania płyn wyparowuje, ale nie uzupełniaj rosołu zimną wodą - taka różnica temperatur źle wpłynie na jakość wywaru. Dolewaj do garnka tylko gorącą wodę.
  • Do rosołu dodaj cebulę - najlepiej całą, wraz z łupiną, lekko opaloną na palniku lub przypieczoną w piekarniku. Taki dodatek wyklaruje wywar już podczas gotowania.

Zobacz więcej porad kulinarnych:

Jak zagęścić zupę? 8 sprawdzonych domowych sposobów
Jak zagęścić zupę? 8 sprawdzonych domowych sposobów
Zupę najłatwiej zagęścić za pomocą mąki w postaci zawiesiny lub zasmażki, dodania do zupy śmietany, żółtka lub jogurtu naturalnego. Zupę doskonale zagęszczają też zmiksowane warzywa, ziemniaki, ryż, strączki, a także kasza manna. Każda z wymienionych metod zagęszczania zupy ma swoje wady i zalety.
Jak zrobić zakwas z buraków
Jak zrobić zakwas z buraków
Dzięki fermentacji, kiszone buraki stają się jeszcze zdrowsze. Po nastawieniu zakwasu z buraków, codziennie sprawdzaj, czy nie pojawiła się pleśń na zakwasie. Trzeba ją starannie zbierać, a sam zakwas jest gotowy po ok. 5-7 dniach.
Jak zrobić cukier puder - prosty sposób
Jak zrobić cukier puder - prosty sposób
Jeśli akurat zabrakło ci cukru pudru, możesz szybko zmielić zwykły cukier. Poznaj 3 sposoby na to, jak zrobić cukier puder.
Jak zmielić mak - do makowca i nie tylko
Jak zmielić mak - do makowca i nie tylko
Mak zalej wrzątkiem, odstaw do ostygnięcia i odsącz z wody. Następnie dwukrotnie zmiel w maszynce do mielenia z sitkiem o najdrobniejszych oczkach. Jeśli chcesz by był jeszcze pyszniejszy - skorzystaj z naszej porady, jak zmielić mak z dodatkiem mleka.
Jak zabarwić lukier - 6 naturalnych barwników, które masz w domu
Jak zabarwić lukier - 6 naturalnych barwników, które masz w domu
Lukier w kolorze niebieskim, różowym albo zielonym, można zabarwić naturalnymi barwnikami. Przygotuj lukier oraz sok malinowy, szpinakowy czy porzeczkowy, by osiągnąć kolorowy lukier na ciastka i pierniczki.

Redakcja poleca

REKLAMA