Mak do zmielenia, który sprawdzi się przy robieniu świątecznego makowca, kup w sprawdzonym miejscu. Możesz zmielić mak bez użycia mleka i jedynie po wystudzeniu, zalaniu go wrzątkiem i odsączeniu, ale mielenie maku ugotowanego w mleku gwarantuje wyborny smak.
Mak do makowca - jak go zmielić
- Starannie wypłucz mak na gęstym sicie, odsącz, zalej w garnku dużą ilością wrzątku i odstaw na ok 30 minut, żeby napęczniał i ostygł. Co jakiś czas zbieraj sitkiem zanieczyszczenia, które wypływają na wierzch.
- Po 2 godz. mak osącz, zalej gorącą wodą lub mlekiem - 3 szklanki płynu na szklankę maku i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż ziarenka dadzą się rozetrzeć w palcach (około 40 min).
- Odcedź mak na sicie i pozostaw przynajmniej na 2-3 godziny, aby dobrze odciekł. Najlepiej ugotuj go wieczorem i pozostaw na noc na sicie - staranne osączenie ziarna to podstawowy warunek powodzenia.
- Teraz możesz przystąpić do mielenia maku. Jeśli masz bardzo gęste sitko do maszynki - miel raz, jeśli nie - 2 razy. Jeśli mielisz go do makowca, możesz przejść dalej do przepisu na masę makową.
fot. Adobe Stock
Zobacz przepisy z makiem:
Makowiec japoński z jabłkami
Warkocz makowy - przepis
Kutia wigilijna - przepis