Jak zmielić mak fot. Adobe Stock

Jak zmielić mak - do makowca i nie tylko

Mak zalej wrzątkiem, odstaw do ostygnięcia i odsącz z wody. Następnie dwukrotnie zmiel w maszynce do mielenia z sitkiem o najdrobniejszych oczkach. Jeśli chcesz by był jeszcze pyszniejszy - skorzystaj z naszej porady, jak zmielić mak z dodatkiem mleka.
Edyta Liebert / 16.11.2020 20:17
Jak zmielić mak fot. Adobe Stock

Mak do zmielenia, który sprawdzi się przy robieniu świątecznego makowca, kup w sprawdzonym miejscu. Możesz zmielić mak bez użycia mleka i jedynie po wystudzeniu, zalaniu go wrzątkiem i odsączeniu, ale mielenie maku ugotowanego w mleku gwarantuje wyborny smak. 

Mak do makowca - jak go zmielić

  1. Starannie wypłucz mak na gęstym sicie, odsącz, zalej w garnku dużą ilością wrzątku i odstaw na ok 30 minut, żeby napęczniał i ostygł. Co jakiś czas zbieraj sitkiem zanieczyszczenia, które wypływają na wierzch.
  2. Po 2 godz. mak osącz, zalej gorącą wodą lub mlekiem - 3 szklanki płynu na szklankę maku i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż ziarenka dadzą się rozetrzeć w palcach (około 40 min).
  3. Odcedź mak na sicie i pozostaw przynajmniej na 2-3 godziny, aby dobrze odciekł. Najlepiej ugotuj go wieczorem i pozostaw na noc na sicie - staranne osączenie ziarna to podstawowy warunek powodzenia.
  4. Teraz możesz przystąpić do mielenia maku. Jeśli masz bardzo gęste sitko do maszynki - miel raz, jeśli nie - 2 razy. Jeśli mielisz go do makowca, możesz przejść dalej do przepisu na masę makową

Mak do makowcafot. Adobe Stock

Zobacz przepisy z makiem:
Makowiec japoński z jabłkami
Warkocz makowy - przepis
Kutia wigilijna - przepis