Różnego rodzaju sałatki od zawsze stanowiły doskonałą przekąskę w pracy, w szkole i w domu. Walory smakowe nie są jedyną ich zaletą. Odpowiednia kompozycja warzyw i owoców w sałatkach zwiększa ich walory odżywcze. Wiele z nich można polecić szczególnie osobom dbającym o linie. Poniżej znajdują się wybrane przepisy na sałatki z dodatkiem kurczaka i indyka oraz owocami.
Zobacz także: Jak najlepiej spalić zbędne kalorie?
Sałatka z kurczakiem, truskawkami i kaszą kuskus
Składniki na 6 porcji: 1 główka sałaty głowiastej, 1 pierś z kurczaka, 10 truskawek, 5 łyżek kaszy kuskus, 7 łyżek oliwy, przyprawy (sól, pieprz, 1 łyżka ziół prowansalskich, 5 listków świeżej bazylii, szczypta curry).
Pierś z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem, curry i grillujemy. Umyte truskawki kroimy na ćwiartki. Kuskus zalewamy gorącą wodą zostawiając 1 cm wody ponad kaszą i przykrywamy na 10 minut. Oliwę mieszamy z ziołami prowansalskimi. W wybranym naczyniu układamy sałatę i mięso z kurczaka, a następnie kaszę. Całość polewamy oliwą z ziołami. Na wierzch wykładamy truskawki i listki bazylii.
Sałatka owocowa
Składniki: 1 owoc kiwi, 1 mandarynka, ½ mango, sok z cytryny, 1 łyżeczka miodu, 4-5 łyżek płatków kukurydzianych. Owoce kroimy na niewielkie kawałki. Następnie układamy w miseczce, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z miodem. Całość posypujemy płatkami kukurydzianymi.
Zobacz także: Jak gotować mniej kaloryczne posiłki?
Sałatka z indyka z owocami
Składniki na 4 porcje: 2 cykorie, 2 owoce kiwi, 1 mały ananas, 125 g truskawek, 125 ml chudego jogurtu, 2 łyżki zielonego ziarnistego pieprzu, 1 łyżka miodu, 1 łyżka posiekanego koperku, szczypta soli, pieprz, 2 sznycle z indyka (po 130g), 1 łyżeczka oleju roślinnego, 1 filiżanka mieszanych kiełków.
Usuwamy twardy środek cykorii, rozdzielamy listki i myjemy. Owoce kiwi kroimy w plastry, ananasa na drobne kawałki, a truskawki na ćwiartki.
Następnie sporządzamy sos, mieszając: jogurt, posiekany zielony pieprz, miód i koperek. Przyprawiamy sos do smaku solą. Mięso myjemy, osuszamy, posypujemy pieprzem i obsmażamy na rozgrzanym ogniu po 3 minuty z każdej strony.