Czy śliwki można mrozić – to pytanie zadaje sobie mnóstwo osób. Jeśli masz w ogrodzie posadzoną śliwę albo sąsiadów czy członków rodziny, którzy obdarowują cię świeżymi owocami, na pewno zastanawiasz się, co zrobić ze śliwek. Czy możesz je bezpiecznie zamrozić?
Spis treści:
Czy śliwki można mrozić?
Okazuje się, że nie tylko można, ale i śliwki są bardzo łatwe w mrożeniu. Nie wymagają wielu szczególnych zabiegów – wystarczy jedynie umyć je i pozbawić pestek. Mrożenie śliwek pozwala na zachowanie nie tylko ich smaku, ale także szeregu wartości odżywczych.
Mrożone śliwki można przechowywać nawet do 12 miesięcy i wykorzystywać do owocowo-warzywnych koktajli, porannych owsianek, a także niektórych wypieków. Mrożona śliwka sprawdzi się także podczas przygotowywania dań mięsnych oraz jako dekoracja lodowych deserów.
fot. Czy śliwki można mrozić/Adobe Stock, Oleksandr
Jak mrozić śliwki?
Pamiętaj, aby mrozić tylko śliwki dobre, które nie są przejrzałe. Takie lepiej wykorzystać inaczej i przygotować szybkie ciasta ze śliwkami. Przed mrożeniem owoce dokładnie umyj i osusz. Najlepiej zanurzyć je na chwilę w wodzie, a następnie odsączyć na sicie i jeszcze raz dokładnie przepłukać. Następnie dobrze osusz je na czystej ściereczce lub papierowym ręczniku.
Śliwki przekrój na pół i wydrąż pestki. Nie poleca się zamrażać śliwek w całości – pestkę będzie później bardzo trudno usunąć, a owoce przed użyciem trzeba będzie rozmrozić.
Podczas mrożenia bardzo ważne jest, aby nie wkładać śliwek do zamrażarki ciasno upchniętych w woreczku. Wcześniej muszą się one lekko przemrozić pojedynczo. W tym celu ułóż owoce obok siebie na macie silikonowej i połóż na tacce w zamrażarce. Po ok. godzinie możesz przełożyć je do pojemniczka lub woreczka strunowego i schować do niższej szuflady. Powtarzaj, aż zamrozić wszystkie śliwki.
fot. Czy śliwki można mrozić/Adobe Stock, olgavolodina
Czytaj także:
Fit nutella ze śliwek
Letnie ciasta ze śliwkami
Dżem z aronii i śliwek