co zrobić z ziół, jak przechować zioła na zimę, jak zabezpieczyć zioła na zimę fot. Fotolia/kolaż Polki.pl

Co zrobić z ziół - 7 pomysłów

Zobacz, jak zatrzymać ich aromat na zimowe miesiące!
Weronika Kwaśniak / 15.09.2015 14:05
co zrobić z ziół, jak przechować zioła na zimę, jak zabezpieczyć zioła na zimę fot. Fotolia/kolaż Polki.pl

Czas pachnącego słońcem rozmarynu, tymianku i estragonu właśnie dobiega końca. Są jednak sposoby na zachowanie ich smaku na dłużej. Skorzystaj z naszych pomysłów, a nie będziesz musiała kupować sklepowych saszetek z ziołami!

7 pomysłów na to, co zrobić z ziół

  1.  Suszenie. Można suszyć zioła w pęczkach lub w liściach, np. na ramach z cienką tkaniną. Po wysuszeniu możesz je pokruszyć i trzymać w zamkniętych pojemnikach.
  2. Mrożenie. Najlepiej sprawdza się w przypadku ziół o delikatnych liściach, jak bazylia, natka. Zioła opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i włóż do pojemników lub torebek. Każdy pojemnik opisz.
  3. Octy ziołowe. Ulubiony ocet (np. biały winny), podgrzej, ale nie gotuj, zalej nim zioła w butelce (po 3 gałązki na szklankę octu), dodaj przyprawy (np. ziarna gorczycy, pieprzu, jałowca i kolendry) - kilka ziaren na 1/2 litra octu, lub nasiona kopru - 1/2 łyżeczki na 1/2 litra). Odstaw na 3 tygodnie w chłodne miejsce. Zużyj w ciągu roku.
  4. Oliwy ziołowe. Najlepiej zrobić je z oliwy z oliwek, oleju sojowego lub słonecznikowego: 10 dag posiekanych ziół (np. kopru, melisy, bazylii) zalej litrem oliwy. Odstaw na 2 tygodnie i przecedź. Jeśli chcesz, by oliwa była bardziej aromatyczna, tą samą oliwą zalej świeże zioła i ponownie ją przecedź. Przechowuj do 3 miesięcy w chłodnym miejscu.
  5. Ziołowe kostki. Posiekane drobno zioła (najlepiej mieszane) wsyp do foremki na lód, zalej przegotowaną, ostudzoną wodą. Zamroź. Używaj do doprawiania zup, sosów i gulaszy.
  6. Suszone pęczki. Przewiązane sznurkiem zioła zawieś w przewiewnym miejscu, jednak nie na słońcu. Suche przechowuj w szczelnie zakręcanych słoikach.
  7. Masło ziołowe. Miękkie masło utrzyj z posiekanymi ziołami (koperkiem, natką, tymiankiem), uformuj wałek i schłodź. Zawiń w folię spożywczą i zamroź. Przechowuj do 3 miesięcy.
Na podstawie artykułu Roberta Grotkowskiego z "Pani domu"

Zobacz teź przepisy z jabłkami: