W słonecznie dni warto wybrać się na zakupy na pobliski bazarek i poszukać smacznych, sezonowych warzyw, z których można wyczarować pyszne dania. Dzisiaj skupimy się na zielonym groszku i sposobach jego przyrządzania.
Polecamy: Świeży czosnek - ciekawy dodatek
Zielony groszek pochodzi z rodziny strączkowatych i występuje na całym świecie. Jest źródłem sporej ilości wapnia, magnezu i żelaza, wielu witamin z grupy B, a także innych równie ważnych w codziennej diecie składników odżywczych. Ziarna zielonego groszku są lekko słodkie, soczyste, lekkostrawne, a zarazem bardzo odżywcze.
Najlepiej skorzystać z obecnej pory roku i wybrać świeży, zielony groszek, ponieważ ani konserwowy ani mrożony nie zastąpią tego wyjątkowego smaku i zapachu.
Przy wyborze zobacz czy strąki są jędrne, niezbielałe i wypełnione wykształconymi nasionami.
Jest wiele różnych potraw, które z łatwością można wykonać z tego smacznego warzywa jednak najczęściej wykorzystywany jest w przyrządzaniu sałatek i zup. Tak naprawdę świeży groszek można dorzucić do każdej sałatki, tylko trzeba pamiętać o uprzednim umyciu i ugotowaniu. Można rózwnież zrobić z niego smaczną zupę typu krem i podać ją z chrupiącymi grzankami, waflami ryżowymi bądź groszkiem ptysiowym. Są to smaczne i lekkie dania w sam raz na upalne dni.
Ponadto groszek bardzo często serwowany jest jako przekąska, podawany na surowo.
Zobacz także: Jak przyrządzić bób?