Związki siarki organicznej, pochodzące z czosnku mają silniejsze działanie przeciwbakteryjne, niż znane pochodne związków fenolowych.

Świeży czosnek jako ciekawy dodatek

Czosnek jest warzywem (a zarazem przyprawą) znanym przede wszystkim ze swoich leczniczych właściwości. Jedni uwielbiają czosnek i dodają go do prawie każdej potrawy, inni nie znoszą ze względu na ostry charakterystyczny smak. My polecimy dzisiaj, jak używać czosnku, aby każdy się do niego przekonał.
/ 17.05.2011 14:34
Związki siarki organicznej, pochodzące z czosnku mają silniejsze działanie przeciwbakteryjne, niż znane pochodne związków fenolowych.

Trochę faktów

Czosnek pospolity jest byliną, pochodzącą z Azji Środkowej. Był uprawiany już ponad 5 tysięcy lat temu, w czasach starożytnych cieszył się ogromną popularnością. My dzisiaj zwracamy przede wszystkim uwagę na jego właściwości lecznicze: czosnek zabija bakterie, wirusy i grzyby, jest przeciwutleniaczem. Zjadany regularnie wzmacnia naszą odporność, dzięki czemu rzadziej zapadamy na wszelkiego typu infekcje. Doceniany jest również ze względu na swoje walory smakowe - czosnek jest świetną przyprawą do mięs i zup.

Czosnek polski czy chiński?

Od pewnego czasu w naszych sklepach możemy dostać czosnek sprowadzany z Chin. Wielu z nas może szokować ten fakt, przecież w Polsce jest wystarczająco dużo czosnku. Ten chiński kusi niższą ceną i zadziwiająco dużymi główkami. Jednak nie podejmujmy pochopnej decyzji. Lekarze ostrzegają, że czosnek sprowadzany z Chin może być pryskany różnymi szkodliwymi chemikaliami, prze co - szkodliwy dla naszego zdrowia. Co więcej: pleśnieje, co może oznaczać, że brak mu właściwości bakterio- i grzybobójczych. Charakteryzuje go również mniej wyraźny smak i aromat.

Do czego dodać czosnek?

Czosnek, w postaci świeżej lub granulowanej, znajduje się w prawie każdym domu. My polecamy zdecydowanie stosowanie świeżego czosnku - jest o wiele bardziej aromatyczny i zdrowy.

Czosnek dodajemy przede wszystkim do dań mięsnych, ponieważ sprawia, że mięso ma naprawdę świetny smak! Możemy dodać go do kotletów mielonych lub natrzeć mięso na kotlety schabowe. Wspaniale sprawdzi się też jako składnik marynaty do schabu. W wiosennym okresie przyda się również jako dodatek do grillowanego mięsa i warzyw.

Równie dobrze czosnek sprawdzi się z rybą. Sprawi, że zniknie niechciany rybi zapach, a mięso nabierze niepowtarzalnego aromatu.

Kuchnia włoska również ceni sobie bardzo czosnek, ponieważ doskonale komponuje się z pomidorami. Można go dodać do pasty pomidorowej do pizzy lub do sosu w spaghetti.

Polecamy: Jak szybko obrać czosnek?

Ciekawym pomysłem jest zrobienie masła lub musu czosnkowego, który idealnie będzie nadawał się do grzanek lub pieczonego mięsa. Dodatkową zaletą takich dań jest łatwość ich wykonania. Wystarczy wymieszać dużą ilość czosnku z masłem lub śmietaną, tak, aby powstała jednolita masa.

Jeśli w kuchni mamy tylko lekko czerstwą bagietkę i czosnek, możemy stworzyć naprawdę pyszną przekąskę. Wystarczy, że wymieszamy przepuszczony przez praskę czosnek z masłem i suszonymi ziołami, posmarujemy nim bagietkę i zapieczemy prze 10 minut w piekarniku.

Wielu jest zwolenników czosnku, wielu jest również jego przeciwników. Może jednak warto docenić jego walory, w końcu tyle ciekawych dań można polepszyć dodając właśnie czosnek.

Polecamy także: Czosnek na lekarstwo

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)