Jeśli nie wiesz co zrobić z mandarynek, skorzystaj z jednej z naszych propozycji. Poniżej znajdziesz przepisy na ciasta z mandarynkami (a zwłaszcza pyszne serniki), sałatkę i muffinki.
Z mandarynek możesz też przygotować dżem, który wykorzystasz do przełożenia tortu, nadziania babeczek czy jako dodatek do placków lub naleśników.
Babka mandarynkowa
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka soku wyciśniętego z mandarynek,
- 4 jajka,
- 2 całe mandarynki,
- 10 łyżek oleju,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- kilka kropel aromatu pomarańczowego.
Sposób przygotowania:
- Jajka utrzyj z cukrem, następnie dodaj składniki suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia. Zmiksuj.
- Mandarynki obierz i ugotuj do miękkości, następnie zblenduj.
- Do ciasta dodaj zmiksowane mandarynki, sok, olej i aromat pomarańczowy. Wymieszaj dokładnie.
- Ciasto przelej do formy do pieczenia. Piecz przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
fot. Adobe Stock
Sałatka z mandarynkami
Składniki:
- 3 garście roszponki,
- 3 mandarynki,
- 3 łyżki pestek granatu,
- 5 łyżek pęczaku,
- 100 g koziego sera,
- pół pęczka szczypiorku,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka miodu.
Sposób przygotowania:
- Roszponkę umyj i osusz.
- Mandarynki umyj, obierz i podziel na cząstki. Pozbaw pestek, jeśli cząstki są duże, każdą z nich możesz dodatkowo przepołowić.
- Pęczak ugotuj i odcedź.
- Kozi ser porwij pub pokrój w kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj.
- Oliwę wymieszaj z miodem, gotowym sosem polej sałatkę.
fot. Adobe Stock
Muffinki z mandarynkami
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 3/4 szklanki cukru,
- pół szklanki oleju,
- 1 jajko,
- 1 opakowanie serka homogenizowanego naturalnego,
- 5 mandarynek,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Mandarynki obierz i pozbaw pestek. Blenderem zmiksuj na gładko, w razie potrzeby wybierz pojedyncze błonki.
- W jednej misce wymieszaj składniki suche, w drugiej - mokre z serkiem homogenizowanym.
- Do miski z mokrymi składnikami łyżka po łyżce dodawaj suche, na końcu wmieszaj także zmiksowane mandarynki.
- Ciasto nałóż do formy na muffinki i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut (do tzw. suchego patyczka).
fot. Adobe Stock
Dżem z mandarynek
Składniki:
- 1 kg mandarynek,
- 3/4 kg cukru.
Sposób przygotowania:
- Mandarynki obierz i pozbaw błonek oraz pestek.
- Przełóż owoce do garnka i zasyp cukrem. Podgrzewaj na średnim ogniu mieszając, tak długo, aż mandarynki się rozpadną.
- Po około 50 minutach dżem powinien być odpowiednio gęsty. Przełóż go do słoiczków i zapasteryzuj.
fot. Adobe Stock
Zobacz inne przepisy na to, co zrobić z mandarynek: