Jeżeli znudził ci się tradycyjny smak masła i chciałabyś urozmaicić codzienne kanapki, czy dania obiadowe, wypróbuj masła smakowe. Są bardzo aromatyczne, smaczne, a co najważniejsze w łatwy sposób wykonasz je sama.
Z czosnkiem, koperkiem, bazylią czy natką pietruszki. Pomysłów jest całe mnóstwo. Masełka takie będą idealne nie tylko do dań z grilla, pieczonych mięs, ale także ziemniaków z wody, czy upieczonych w piekarniku. Mogą również stanowić oryginalne smarowidło do tostów i świeżego pieczywa.
Przygotowuje się je bardzo szybko. Zasada jest prosta, na każde 10 dag masła dodajemy łyżkę świeżych ziół. W przypadku koperku, czy natki pietruszki, gdy ich smak jest dość łagodny, dajemy dwie łyżki. Jeżeli chcemy przyrządzić masełko czosnkowe, na każde 100 g dajemy 3 ząbki czosnku. Przed dodaniem dodatków masło musi być miękkie i zmiksowane na puch. Następnie wrzucamy drobno posiekane, bądź pokrojone składniki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki, by wszystko "się przegryzło".
A poniżej znajdziecie kilka ciekawych propozycji na smakowe masełka:
Masło czosnkowo-pietruszkowe. 100 g miękkiego masła mieszamy z 2 łyżkami drobno posiekanej natki pietruszki oraz 3 ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę. Przyprawiamy do smaku solą. Odstawiamy do lodówki. Masło to wybornie smakuje z wędlinami, grzankami i świeżym pieczywem. Doskonale pasuje do pieczonych i grillowanych mięs.
Masło koperkowe. Na 100 g masła dodajemy 2 łyżki drobno posiekanego koperku. Idealne do pieczonego pstrąga. Wystarczy na koniec pieczenia włożyć w środek ryby wałeczek takiego masła, a pstrąg nabierze niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Masło bazyliowe. Bazylia jest niezwykle aromatyczna. Dodana do masła (łyżka drobno posiekanej świeżej bazylii na 100 g masła), będzie idealnym smarowidłem do kanapek z pomidorem.
Masło z gorgonzolą. Na 100 g masła dodajemy jedną płaską łyżkę sera. Takie masło wyśmienicie smakuje na pieczonych stekach.
Jak widzicie masło można łączyć niemal ze wszystkim, tworząc w ten sposób własne kompozycje smakowe. Z takich masełek można również tworzyć przeróżne for my, kształty, będące wspaniałą dekoracją potraw. Wystarczy je odpowiednio uformować i mocno schłodzić, a potem kroić na krążki, kwadraty, wycinać kulki.