Jak wykorzystać rabarbar? Do ciasta, kompotu lub dżemu

Rabarbar to doskonały pomysł na wiosenne danie. Oto 5 pomysłów na jego wykorzystanie - warto go smażyć, gotować oraz piec.
Sylwia Kazimierczuk / 29.04.2014 11:49 / aktualizacja: 01.08.2019 13:21

Łodygi rabarbaru doskonale sprawdzą się w wielu daniach, zarówno tych na słodko, jak i wytrawnie. Wybieraj jędrne, intensywnie różowe części, aby były najsmaczniejsze. Jego kwaśny smak w połączeniu z truskawkami, jabłkami lub agrestem tworzy zgrabny duet.

Najprostszym pomysłem jest ciasto z rabarbarem, które zrobisz w prosty sposób:

Ciasto na kruchym cieście z rabarbarem

Składniki:

  • 3 łodygi rabarbaru
  • laska wanilii
  • 1,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
  • kostka masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu
  • 2 szklanki mleka

Przygotowanie

  1. Łodygi rabarbaru obierz dokładnie z wierzchniej skóry i oczyść.
  2. Umyj pod wodą i wysusz za pomocą ręcznika papierowego. Pokrój w niewielką kostkę lub w paseczki.
  3. Zagnieć ciasto z mąki, masła i cukru. Uformuj w zgrabną kulę i zawiń w folię spożywczą.
  4. Zagotuj budyń w niewielkiej ilości mleka z dodatkiem wanilii. Odstaw do lekkiego przestygnięcia.
  5. Formę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Ułóż rozwałkowany płat ciasta i lekko dociśnij. Wykonaj niewielkie dziurki widelcem. Połóż masę budyniową i kawałki rabarbaru.
  6. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50 minut.