Jak wykorzystać rabarbar? Do ciasta, kompotu lub dżemu
Rabarbar to doskonały pomysł na wiosenne danie. Oto 5 pomysłów na jego wykorzystanie - warto go smażyć, gotować oraz piec.

Opublikowano: 29.04.2014, 11:49
Reklama
Łodygi rabarbaru doskonale sprawdzą się w wielu daniach, zarówno tych na słodko, jak i wytrawnie. Wybieraj jędrne, intensywnie różowe części, aby były najsmaczniejsze. Jego kwaśny smak w połączeniu z truskawkami, jabłkami lub agrestem tworzy zgrabny duet.
Reklama
Najprostszym pomysłem jest ciasto z rabarbarem, które zrobisz w prosty sposób:
Ciasto na kruchym cieście z rabarbarem
Składniki:
- 3 łodygi rabarbaru
- laska wanilii
- 1,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
- kostka masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 2 opakowania budyniu
- 2 szklanki mleka
Przygotowanie
Reklama
- Łodygi rabarbaru obierz dokładnie z wierzchniej skóry i oczyść.
- Umyj pod wodą i wysusz za pomocą ręcznika papierowego. Pokrój w niewielką kostkę lub w paseczki.
- Zagnieć ciasto z mąki, masła i cukru. Uformuj w zgrabną kulę i zawiń w folię spożywczą.
- Zagotuj budyń w niewielkiej ilości mleka z dodatkiem wanilii. Odstaw do lekkiego przestygnięcia.
- Formę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Ułóż rozwałkowany płat ciasta i lekko dociśnij. Wykonaj niewielkie dziurki widelcem. Połóż masę budyniową i kawałki rabarbaru.
- Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50 minut.
1 z 4

Crumble z rabarbarem
Przygotowanie
- Weź 2 łodygi rabarbaru, umyj i pokrój w cienkie plastry.
- Wymieszaj ze startą skórką pomarańczową, dodaj odrobinę soku wiśniowego.
- Umieść w naczynkach do zapiekania.
- 2 łyżki błyskawicznych płatków owsianych wymieszaj z 6 łyżkami cukru, dodaj 15 łyżek miękkiego masła i 0,5 szklanki mąki pszennej.
- Otrzymaną kruszonką posyp rabarbar i piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
2 z 4

Dżem z rabarbaru
Przygotowanie
- Przygotuj 1 kg rabarbaru, umyj i pokrój w kosteczkę.
- Umieść w dużym garnku i zasyp 0,5 kg cukru.
- Odstaw na 1 - 2 godziny.
- Po tym czasie gotuj rabarbar z cukrem (rabarbar zdążył już puścić sok) prze 1 - 1,5 godziny.
- Przełóż do słoiczków i pasteryzuj jeszcze przez 15 minut.
- Dżem z rabarbaru doskonale smakuje jako nadzienie naleśników lub serwowany z racuchami.
3 z 4

Kompot z rabarbaru
Przygotowanie
- Wystarczy, że umieścisz rabarbar w garnku z wodą i zagotujesz, aż dobrze zabarwi wodę.
- Kompot z czystego rabarbaru nie będzie zbyt słodki - polecamy więc dosłodzenie go.
- Jeżeli nie odpowiada ci cierpki smak, połącz go z truskawkami lub jabłkami podczas gotowania.
4 z 4

Sałatka z rabarbarem
Przygotowanie
- Łodygi rabarbaru opłucz dokładnie pod wodą i obierz z wierzchniej skórki.
- Pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiecz przez 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
- Obierz pomarańczę lub grejpfruta i pozbądź się białej membranki, która jest dość gorzka.
- Dodaj mix sałat, który zawiera roszponkę, rukolę i cykorię.
- Obierz buraki i pokrój w paseczki lub z pomocą spiralizatora.
- Połącz wszystkie składniki i polej dressingiem na musztardzie z dodatkiem miodu i oliwy z oliwek.
Reklama
Reklama
Reklama