Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa wołowego,
  • łyżka oleju,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 g ugotowanego makaronu, np. penne lub świderków,
  • 2 puszki pomidorów pelati,
  • ulubione zioła, np. tymianek, rozmaryn,
  • 1 opakowanie sera feta,
  • sól i pieprz do smaku.
Reklama
Przygotowanie:

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to doskonały pomysł na obiad – szczególnie, gdy nie chce się iść na zakupy ani zamawiać nic na wynos. Nasza zapiekanka jest mocno pomidorowa, a do tego zapieczona pod serem feta. Nie zapomnij również dodać aromatycznych ziół, które jeszcze mocniej podkreślą jej pyszny smak.

  1. Makaron ugotuj al dente. Odstaw na później pod przykrywką.
  2. Cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej na dużej patelni łyżkę oleju i smaż cebulę na złoty kolor.
  3. Gdy cebula zacznie się szklić, dodaj drobno pokrojony czosnek. Uwaga: bardzo uważaj, by nie przypalić czosnku – będzie miał wtedy gorzki smak, który przejdzie na całe danie.
  4. Dodaj mielone mięso i smaż, aż będzie całkowicie brązowe.
  5. Dodaj pomidory i świeże zioła.
  6. Dopraw solą i pieprzem według uznanie.
  7. Sos wymieszaj z makaronem.
  8. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
  9. Brytfankę lub naczynie żaroodporne natłuść. Przełóż na środka makaron z sosem i mięsem.
  10. Na górze zapiekanki dodaj rozkruszoną palcami fetę.
  11. Piecz przez około 30 minut, aż feta zacznie robić się złota.
  12. Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pomidorami smakuje najlepiej na świeżo, ale jeśli zostanie ci jej trochę, możesz odpiec ją w piekarniku. Smacznego!

Uwaga: makaron dojdzie w piekarniku, dlatego nie gotuj go całkowicie do miękkości. Wtedy podczas pieczenia może się rozgotować.

Reklama

Inne przepisy na zapiekane i pieczone dania:
Żeberka pieczone z miodzie i chili
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Babka ziemniaczana
Zapiekanka z brokułami i kalafiorem

Reklama
Reklama
Reklama