Reklama
Ilość kalorii: 420
Czas przygotowania: 55 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 75 dag filetów rybnych
  • cytryna
  • 50 dag świeżego szpinaku
  • łyżka masła
  • łyżka oleju
  • ząbek czosnku
  • 4 pomidory
Reklama

Na sos:

  • po 2 łyżki masła i mąki
  • 400 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • jajko
  • 5 dag żółtego sera
  • mielona papryka
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
Reklama
  1. Filety opłucz, osusz, pokrój na mniejsze kawałki. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, odstaw na 15 min w chłodne miejsce.
  2. Szpinak obgotuj we wrzątku, odcedź. Przesmaż na maśle, dodaj posiekany czosnek, jeszcze chwilę podduś.
  3. Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki. Pokrój w grube plastry.
  4. Na sos rozpuść na patelni masło, lekko przesmaż, nie rumieniąc. Wsyp mąkę, wymieszaj. Masę rozprowadź mlekiem, gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Dopraw ją gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Jeszcze ciepły sos rozmieszaj z jajkiem.
  5. Żaroodporne naczynie natłuść olejem. Ułóż w nim warstwę szpinaku, ryb przekładanych pomidorami, znowu szpinaku oraz ryb i plastrów pomidora. Zalej beszamelem, oprósz papryką, posyp startym serem. Piecz ok. 30 min w temp. 200 st. C.
Reklama
Reklama
Reklama