Wołowina z ananasem i papryką - przepis, składniki i przygotowanie
Wyborne danie z patelni, doprawione curry, kolendrą i imbirem.

Opublikowano: 31.05.2016, 00:41
Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 60 dag mielonej wołowiny
- czerwona i zielona papryka
- 1/4 świeżego ananasa
- 1/2 pęczka szczypioru
- 6 łyżek sosu sojowego
- 4 duże ząbki czosnku
- łyżeczka mielonej kolendry
- 2 łyżki posiekanego imbiru
- łyżka curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- pieprz
- szczypta chilli
- olej
Reklama
Przygotowanie:
Ciekawy pomysł na mieloną wołowinę. Zaskakuje nietypowym połączeniem pikantnych i słodkich smaków.
- Mięso wymieszaj z sosem sojowym, posiekanym czosnkiem, imbirem, kolendrą, pieprzem. Odstaw na 30 minut.
- Na patelni rozgrzej 7 łyżek oleju, mieszając podsmaż mięso. Smaż je tak długo, aż powstały sos odparuje, a mięso zacznie się rumienić.
- Papryki oczyść, pokrój na kawałki.
- Ananasa obierz i pokrój w sporą kostkę.
- Na patelni rozgrzej 5 łyżek oleju, włóż papryki, ananasa.
- Smaż na silnym ogniu, mieszając, około 10 minut.
- Dodaj curry, chili, pieprz, kurkumę, pokrojony szczypior.
- Smaż kolejne 3 minuty.
- Połącz z mięsem, podgrzej. Raz jeszcze dopraw.
Zobacz więcej pomysłów na mieloną wołowinę:
Zapiekanka z wołowinąSteki mielone z grillaDomowe hamburgery
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama