Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 60 dag mielonej wołowiny
  • czerwona i zielona papryka
  • 1/4 świeżego ananasa
  • 1/2 pęczka szczypioru
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 4 duże ząbki czosnku
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 łyżki posiekanego imbiru
  • łyżka curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • pieprz
  • szczypta chilli
  • olej
Reklama
Przygotowanie:

Ciekawy pomysł na mieloną wołowinę. Zaskakuje nietypowym połączeniem pikantnych i słodkich smaków.

  1. Mięso wymieszaj z sosem sojowym, posiekanym czosnkiem, imbirem, kolendrą, pieprzem. Odstaw na 30 minut.
  2. Na patelni rozgrzej 7 łyżek oleju, mieszając podsmaż mięso. Smaż je tak długo, aż powstały sos odparuje, a mięso zacznie się rumienić.
  3. Papryki oczyść, pokrój na kawałki.
  4. Ananasa obierz i pokrój w sporą kostkę.
  5. Na patelni rozgrzej 5 łyżek oleju, włóż papryki, ananasa.
  6. Smaż na silnym ogniu, mieszając, około 10 minut.
  7. Dodaj curry, chili, pieprz, kurkumę, pokrojony szczypior.
  8. Smaż kolejne 3 minuty.
  9. Połącz z mięsem, podgrzej. Raz jeszcze dopraw.

Zobacz więcej pomysłów na mieloną wołowinę:

Zapiekanka z wołowinąSteki mielone z grillaDomowe hamburgery

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama