Reklama
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 opakowanie placków do tortilli (4 sztuki),
  • czerwona cebula,
  • 100 g czerwonej fasoli,
  • gotowa mieszanka jarzynowa z puszki,
  • duży pomidor lub garść pomidorków koktajlowych,
  • 150 g tartego żółtego sera,
  • sól i pieprz,
  • majeranek,
  • słodka papryka mielona.
Reklama

Składniki na sos czosnkowy:

  • 1/2 opakowania jogurtu naturalnego w temp. pokojowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • pieprz,
  • sól,
  • szczypta koperku.
Przygotowanie:

Tortilla wegetariańska to nie tylko świetny pomysł na obiad czy kolację. Możesz także przygotować ją jako główną część lunchboxa do pracy czy szkoły. Tak przygotowana tortilla jest pełnowartościowym posiłkiem - zawiera odpowiednią dawkę węglowodanów, a także warzywa i białko w postaci sosu jogurtowego oraz sera.

Sposób przygotowania:

  1. Placki tortilli rozłóż na kawałkach folii aluminiowej.
  2. Pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki, a jeśli używasz zwykłych pomidorów - pokrój je w kostkę.
  3. Cebulę także pokrój w kostkę lub w piórka.
  4. Przygotuj sos czosnkowy. Do miski przełóż jogurt i majonez, a następnie przeciśnij czosnek przez praskę.
  5. Całość wymieszaj i dodaj przyprawy oraz koperek.
  6. Na każdym placku tortilli ułóż ser żółty oraz wszystkie warzywa.
  7. Dodaj po kilka kleksów sosu i zwiń tortillę. Następnie każdą z nich owiń folią, aby się nie rozpadły.
  8. Podgrzej lekko w piekarniku nastawionym na 150-180 stopni. Wystarczy ok. 7-10 minut.
Reklama

Czytaj także:
Przekąski z tortilli
Przepis na domową tortillę
Roladki z tortilli i łososia

Reklama
Reklama
Reklama