Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2 kg szynki ze skórą
  • 2 cebule
  • łyżeczka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka ziarenek pieprzu
  • 3 listki laurowe
  • butelka białego lub czerwonego wina
  • paczka goździków
  • limonka
  • 4 łyżki oleju
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • kurkuma
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz przepis na szynkę z goździkami!

  1. Szynkę opłucz, osusz.
  2. Skórkę natnij w kratkę, całość natrzyj solą.
  3. Obłóż pokrojoną cebulą, posyp zmiażdżonym zielem, pieprzem i pokruszonymi listkami, zalej winem.
  4. Wstaw do lodówki na 24 godziny, co jakiś czas szynkę obróć.
  5. Mięso wyjmij z marynaty, osusz, naszpikuj goździkami, obłóż plasterkami limonki.
  6. Ułóż w naczyniu, polej olejem wymieszanym z papryką i kurkumą.
  7. Piecz 2 godziny w 190°C, polewając marynatą i powstałym sosem.
Reklama

Zobacz też nasze przepisy na gęsinę:

Udka gęsi w sosie - przepis
Gęś pieczona - przepis Magdy Gessler
Pierś z gęsi - przepis

Reklama
Reklama
Reklama