Szynka z goździkami - przepis składniki i przygotowanie
Świąteczny aromat!

Opublikowano: 16.12.2014, 06:23
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 2 kg szynki ze skórą
- 2 cebule
- łyżeczka ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka ziarenek pieprzu
- 3 listki laurowe
- butelka białego lub czerwonego wina
- paczka goździków
- limonka
- 4 łyżki oleju
- łyżeczka papryki słodkiej
- kurkuma
Reklama
Przygotowanie:
Zobacz przepis na szynkę z goździkami!
- Szynkę opłucz, osusz.
- Skórkę natnij w kratkę, całość natrzyj solą.
- Obłóż pokrojoną cebulą, posyp zmiażdżonym zielem, pieprzem i pokruszonymi listkami, zalej winem.
- Wstaw do lodówki na 24 godziny, co jakiś czas szynkę obróć.
- Mięso wyjmij z marynaty, osusz, naszpikuj goździkami, obłóż plasterkami limonki.
- Ułóż w naczyniu, polej olejem wymieszanym z papryką i kurkumą.
- Piecz 2 godziny w 190°C, polewając marynatą i powstałym sosem.
Reklama
Zobacz też nasze przepisy na gęsinę:
Udka gęsi w sosie - przepis
Gęś pieczona - przepis Magdy Gessler
Pierś z gęsi - przepis
Reklama
Reklama
Reklama