Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2 duże polędwiczki wieprzowe
  • po pęczku oczyszczonych zielonych i białych szparagów
Reklama

Sos pomarańczowy:

  • pomarańcza
  • 3 łyżki białego wina
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • sól
  • biały i czarny pieprz
  • szczypta cukru
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Zobacz przepis na szparagi z polędwiczkami!

  1. Polędwiczki przekrój na pół, natrzyj solą i czarnym pieprzem.
  2. Zrumień na oleju, włóż do formy żaroodpornej, piecz w temperaturze 160°C przez 25 minut.
  3. Odetnij końce szparagów, gotuj 10 minut w osolonej i osłodzonej wodzie.
  4. Żółtka wymieszaj z sokiem wyciśniętym z pomarańczy i winem.
  5. Wsyp szczyptę soli, białego pieprzu i cukru.
  6. Masło rozpuść w rondelku.
  7. Wlej żółtka z sokiem.
  8. Ogrzewaj, mieszając trzepaczką rózgową, aż sos zgęstnieje. Sosu nie wolno zagotować, bo się zwarzy. Należy podgrzewać go na małym ogniu.
  9. Polędwiczki pokrój w plastry, obłóż szparagami, polej sosem.
Reklama

Zobacz więcej pomysłów na szparagi:

Szparagi z piersią z kurczaka - przepis
Szparagi - proste przepisy na dania ze szparagów
Omlet ze szparagami - przepis

Reklama
Reklama
Reklama