Reklama
Ilość kalorii: 350
Czas przygotowania: 35 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 2 pęczki zielonych szparagów,
  • 2 podwójne piersi kurczaka,
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego,
  • 2 łyżki curry,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • szklanka listków rukoli,
  • 10 łyżek oliwy z oliwek,
  • 4 łyżki uprażonych pestek dyni,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz.
Reklama
Przygotowanie:

Sezon na szparagi zaczyna się niemalże z pierwszymi oznakami wiosny. Świeże szparagi powinny być jędrne, lekko wilgotne, a ich główki zamknięte.

Jeśli chcesz przygotować zielone szparagi z piersią z kurczaka, to nie musisz ich obierać. Zdrewniałe końcówki powinny się same odłamać we właściwym miejscu pod naciskiem.

  1. Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie przekrój na 4 równe filety.
  2. Olej wymieszaj w misce z curry, mieloną słodką papryką, szczyptą soli i pieprzu.
  3. Do marynaty włóż mięso.
  4. Odstaw do lodówki co najmniej na godzinę.
  5. Rukolę opłucz, osącz na sicie.
  6. Razem z obranym czosnkiem, uprażonymi pestkami dyni oraz oliwą włóż do blendera i zmiksuj na jednolity sos.
  7. Dopraw do smaku solą oraz szczyptą pieprzu.
  8. Zielone szparagi opłucz, odetnij zdrewniałe końcówki i obierz do 1/3 wysokości.
  9. Gotuj 8 min w osolonym wrzątku (zerknij do szczegółowej instrukcji jak gotować szparagi).
  10. W tym czasie rozgrzej patelnię i usmaż mięso na złoty kolor.
  11. Szparagi osącz, ułóż na talerzach razem z mięsem, polej sosem. Podawaj z młodymi ziemniakami.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 15.05.2013.

Reklama

Więcej pomysłów na szparagi:
Szparagi - proste przepisy na dania ze szparagówAromatyczny sos do szparagów na 4 sposoby Szparagi w szynce lub boczku na śniadanie

Reklama
Reklama
Reklama