Reklama
Czas przygotowania: 40 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 400 g makaronu tagliatelle albo świderków,
  • pęczek zielonych szparagów,
  • 100 g zielonego groszku,
  • 100 ml wody z gotowania makaronu,
  • 150 g pomidorków koktajlowych,
  • 150 g tartego parmezanu + do posypania,
  • łyżeczka oregano,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki klarowanego masła,
  • 5 łyżek oliwy,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta mielonego chili (opcjonalnie).
Reklama
Przygotowanie:
  1. Szparagi i pomidorki umyj. Pomidorki przekrój na połówki, a ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki i pokrój pozostałą część na kawałki (ok. 2-3 cm).
  2. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Pod koniec gotowania odlej 100 ml wody i odstaw. Makaron odcedź.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę (zamiennie możesz użyć masła) i podsmaż szparagi przez ok. 5-7 minut. Muszą się dobrze zrumienić z każdej strony.
  4. Pod koniec smażenia dodaj czosnek, przemieszaj i smaż jeszcze ok. 2 minuty.
  5. Na osobnej patelni podsmaż umytego i pokrojonego w kawałki kurczaka z dodatkiem soli i pieprzu.
  6. Kiedy się mocno zrumieni, a skórka zrobi się chrupiąca, dodaj całość do szparagów z czosnkiem.
  7. Dodaj odcedzony makaron, groszek oraz wodę makaronową i parmezan. Całość energicznie mieszaj i podsmażaj na małym ogniu, aż całość zgęstnieje.
  8. Na koniec dopraw do smaku i dodaj pomidorki koktajlowe.
  9. Podawaj ze świeżymi ziołami i pestkami słonecznika.
fot. Makaron ze szparagami i kurczakiem/Adobe Stock, gkrphoto

Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym

Zamiast sosu serowego świetnie sprawdzi się także beszamel i sos śmietanowy. Zrobisz go najłatwiej przy pomocy śmietanki 30 lub 36%, ponieważ nie zwarzy się ona podczas gotowania. Przyda się też woda makaronowa, ale w mniejszej ilości - wystarczy ok. 40 ml.

Sos śmietanowy możesz zagęścić także odrobiną mąki wymieszanej z zimną wodą. Do sosu śmietanowego dodaj ulubione przyprawy - sprawdzi się przede wszystkim majeranek i koperek, ale możesz dowolnie eksperymentować.

fot. Makaron ze szparagami/Adobe Stock, okkijan2010

Makaron ze szparagami: dodatki

Świetnym dodatkiem do szparagów z makaronem będzie też łosoś oraz inne dodatki rybne, np. anchois. Sprawdzą się także suszone pomidory, oliwa truflowa oraz pokrojona w kostkę gotowana szynka.

Jeśli chcesz zrobić z tego dania przekąskę w amerykańskim stylu, wykorzystaj sos serowy oraz podsmażony, chrupiący boczek. Szparagi bardzo lubią takie towarzystwo.

Reklama

Czytaj także:
Sałatka ze szparagami
Szparagi z łososiem
Sos do szparagów

Reklama
Reklama
Reklama