Sałatka z roszponką i krewetkami

- Karolina Mazowiecka
Składniki:
- 5 dag sałaty roszponki
- 1/2 średniego granatu
- 10 dag sera camembert
- 8 dużych mrożonych krewetek
- łyżka masła
- 2 łyżki wytrawnego białego wina
- 3 łyżki malinowego octu winnego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli i cukru
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
1. Krewetki rozmroź na sicie na dolnej półce w lodówce. Nadziej na drewniane patyczki do szaszłyków. Na patelni rozgrzej masło, włóż krewetki na patyczkach. Smaż delikatnie mieszając, aż krewetki zmienią kolor z szarego na różowy. Oprósz je szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
2. Sałatę opłucz na sicie, otrząśnij z wody i delikatnie osusz czystą ściereczką. Granat umyj, wydrąż łyżką pestki. Ser camembert pokrój ostrym nożem w cienkie kliny. Roszponkę wymieszaj z pestkami granatu, serem, obłóż krewetkami.
3. Przygotuj sos: wytrawne białe wino wymieszaj z malinowym octem winnym, sokiem wyciśniętym z cytryny, olejem. Dopraw do smaku solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Sosem polej porcje sałatki.