Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1,2 kg fileta z indyka
  • duży pęczek bazylii
  • 20 dag mielonego białego sera
  • 10 dag startego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki bułki tartej
  • olej
  • 1/2 szklanki wina białego
  • słodka mielona papryka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz przepis na roladę z farszem z bazylii!

  1. Mięso opłucz, osusz, rozetnij, aby powstał płat.
  2. Lekko go rozbij, natrzyj pieprzem.
  3. Bazylię opłucz, oberwij listki, zmiksuj.
  4. Połącz z białym serem, parmezanem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokrojonym w kostkę suszonymi pomidorami i bułką tartą.
  5. Otrzymaną masę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  6. Masę rozłóż na mięsie, zwiń roladę, zepnij wykałaczkami lub obwiąż bawełnianą nitką.
  7. Roladę ułóż na blasze, polej kilkoma łyżkami oleju i winem, oprósz papryką.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i piecz 1,5 godziny, co jakiś czas polewając wytwarzającym się sosem.
  9. Po upieczeniu pozostaw w wyłączonym piekarniku na 15 minut.
  10. Roladę podawaj na ciepło krojoną na porcje albo na zimno (w postaci cienkich plasterków).
Reklama

Zobacz też nasze przepisy na spaghetti:

Spaghetti z krewetkami - przepis
Spaghetti na ostro - przepis
Spaghetti z bobem i pesto - przepis

Reklama
Reklama
Reklama