Reklama
Ilość kalorii: 620
Czas przygotowania: 60 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:

Placki:

Reklama
  • 1 kg ziemniaków
  • cebula
  • 2 jajka
  • 5–6 łyżek mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej

Gulasz:

  • 1/2 wołowiny
  • 2 cebule
  • paczka mrożonej włoszczyzny
  • puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • mielona papryka
  • zioła prowansalskie
  • kwaśna śmietana
Przygotowanie:

1. Mięso umyj, pokrój w kostkę.
2. Cebulę i czosnek posiekaj.
3. Na głębokiej patelni rozgrzej olej, zrumień mięso z cebulą i czosnkie.
4. Oprósz pieprzem i ziołami.
5. Podlej 400 ml wody, przykryj i duś, aż mięso zmięknie, a woda odparuje.
6. Dodaj pomidory rozgniecione z zalewą.
7. Dołóż włoszczyznę.
8. Dopraw papryką i solą.
9. Duś pod przykryciem kolejne 15 minut.
10. Ziemniaki i cebulę obierz, drobno zetrzyj, lekko odciśnij.
11. Dodaj jajka, mąkę, dopraw solą i pieprzem.
12. Na oleju usmaż rumiane placki.
13. Podawaj z gulaszem i odrobiną kwaśnej śmietany.

Reklama

Przepis z "Pani domu"

Reklama
Reklama
Reklama