Pieczeń wieprzowa z owocami

- Karolina Mazowiecka
Opublikowano: 22.09.2010, 09:37
Reklama
Składniki:
- 1 kg wieprzowiny na pieczeń
- 10 dag suszonych moreli
- 10 dag rodzynek
- 2 cebule
- szklanka białego wina
- szklanka kremówki
- 3 łyżki oleju
- łyżka mąki
- sok z cytryny
- suszony tymianek
- suszone oregano
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
1. Owoce zalej winem, odstaw na 30 min. Cebule pokrój w piórka. Mięso natrzyj solą, pieprzem, oregano, tymiankiem. Długim nożem natnij kilka kieszonek i nadziej połową owoców.
2. Mięso ułóż na blasze, skrop olejem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. i piecz 30 min. Obłóż resztą owoców, cebulą, podlej winem z sokiem z cytryny, obniż temp. do 180 st. i piecz kolejne 40–50 minut, często podlewając powstałym sosem.
Reklama
3. Mięso wyjmij, pokrój. Sos zagęść śmietaną wymieszaną z mąką i podaj do pieczeni.
Reklama
Reklama
Reklama