Ogniste udka z rozmarynem
Aby przygotować pieczonego kurczaka na ostro, niekoniecznie trzeba przyrządzać marynatę. Mięso można posmarować gotowym sosem chili (najlepiej słodko-kwaśnym, aby nie było zbyt pikantne).

- Irena Piotrak
Marynowanie 60 min * pieczenie ok. 45 min * 1 porcja – ok. 350 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 4 udka kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki płatków ostrej papryki
- łyżka miodu
- olej
- łyżeczka suszonego rozmarynu
- sok z cytryny
- przyprawa typu vegeta
- sól
Sposób wykonania:
1. Mięso opłucz, osusz. Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z łyżeczką przyprawy typu vegeta, odrobiną soli, płatkami papryki, sokiem z 1/2 cytryny, rozmarynem i miodem. Gdy powstanie pasta, dalej ucierając powoli, dolej 3–4 łyżki oleju.
2. Przygotowaną marynatą posmaruj udka. Przykryj i odstaw na godzinę do lodówki, aby się zamarynowały.
3. Udka przełóż do brytfanki wysmarowanej tłuszczem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 220 st. C. i piecz 10 min. Następnie zmniejsz temp. do 180 st. C. i piecz jeszcze 35 min. W trakcie pieczenia polewaj mięso wytapiającym się sosem.
4. Gotowe udka podawaj z bukietem gotowanych jarzyn (marchewka, fasolka szparagowa, kalafior), ziemniakami z koperkiem oraz domowymi piklami.
Kulinarne inspiracje - forum >>