Reklama
Ilość kalorii: 575
Czas przygotowania: 70 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 40 dag makaronu penne
  • marchew
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łodyga selera naciowego
  • listki bazylii
  • 75 dag pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka czarnych oliwek
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • cukier
Reklama
Przygotowanie:

1. Makaron gotuj przez 10-12 minut w osolonym wrzątku, następnie odcedź.

2. Oczyszczoną marchew, cebulę, czosnek i łodygę selera pokrój w drobną kostkę.
3. Pomidory umyj, skórkę natnij na krzyż, pomidory zanurz we wrzątku. Obierz, pokrój w małą kostkę, usuń stwardniałe kawałki.
4. Na oliwie podsmaż lekko marchew, cebulę, czosnek i seler.
5. Dodaj pomidory i drobno posiekaną bazylię. Gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie i odparuje większość płynu.
6. Dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem.
7. Wymieszaj z pokrojonymi oliwkami, śmietanką i parmezanem, a na końcu z ugotowanym makaronem.
8. Żaroodporne naczynie wysmaruj oliwą. Przełóż do niego makaron połączony z warzywami.
7. Wstaw danie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i zapiekaj przez około 25–30 min.

Reklama

Przepis z "Przyjaciółki"

Reklama
Reklama
Reklama