Kurczak w sosie z kiwi
Miąższu kiwi nie miksuj zbyt intensywnie, gdyż dokładnie rozbite małe pesteczki mają gorzkawy smak.

- Irena Piotrak
Przygotowanie i pieczenie ok. 1,5 godz. Ō 1 porcja – ok. 310 kcal
Składniki na 6 porcji:
- kurczak ok. 1,2 kg
- jajko
- po 2 łyżki rodzynek i tartej bułki
- 4 łyżki białego wytrawnego wina
- 2 łyżeczki masła
- sól
- pieprz
Sos:
- 3 dojrzałe kiwi
- 1/4 łyżeczki imbiru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
1. Ostrożnie zdejmij ostrym nożem skórkę z całego kurczaka, najpierw przetnij ją na grzbiecie, potem delikatnie odkrój od tuszki.
2. Mięso pokrój i uduś na łyżeczce masła, oddziel od kości i zmiel.
3. Dodaj żółtko, tartą bułkę, przypraw, starannie wyrób, na końcu włóż ubitą pianę z białka, delikatnie wymieszaj, włóż rodzynki.
4. Napełnij nadzieniem skórę, uformuj walec, posmaruj pozostałym masłem, wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz 45 min w temp. 180 st. C, polewając winem na zmianę z sosem z pieczenia i wodą.
5. Kiwi obierz, jeden owoc pokrój w cieniutkie plasterki, pozostałe zmiksuj, przypraw imbirem, podgrzej.
6. Mąkę wymieszaj z 5 łyżkami zimnej wody, wlej do gorącego sosu, wymieszaj, sos podaj z kurczakiem.
Kulinarne inspiracje - forum >>