Kotlety mielone z dziczyzny - sprawdź rewelacyjny przepis
Kotlety mielone z dziczyzny to danie proste do przygotowania i wyjątkowe jednocześnie!
- Agata J.
Opublikowano: 01.07.2008, 21:18
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 kg mięsa z sarny,
- 1 kg mięsa z jelenia,
- 1 kg mięsa z dzika,
- 3/4 kg podgardla z dzika ,1 łyżkę suszonego majeranku,
- 1 łyżeczka kolendry,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- 1 łyżeczka tymianku,
- sól,
- 3 łyżeczki pieprzu,
- 3 łyżeczki winnego octu,
- 6 jajek,
- 5 czerstwych bułek,
- 3 duże cebule,
- 1 główkę czosnku,
- 6 łyżek tartej bułki,.
- 8 łyżek smalcu.
Reklama
Przygotowanie:
Mięso przepuścić przez maszynkę, dodać przyprawy i ocet, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin. Na dwóch łyżkach smalcu podsmażyć posiekaną cebulę. Do usmażonej cebuli dodać zmiażdżony czosnek i smażyć razem kilka minut. Bułki namoczyć w maślance. Dodać do mięsa cebulę z czosnkiem, jajka i odciśnięte bułki, wyrobić. Doprawić solą i pieprzem. Uformować kotlety, obtoczyć w tartej bułce i smażyć na smalcu. Usmażone kotlety ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
Reklama
Reklama
Reklama