Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 kg mięsa z sarny,
  • 1 kg mięsa z jelenia,
  • 1 kg mięsa z dzika,
  • 3/4 kg podgardla z dzika ,1 łyżkę suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka kolendry,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • sól,
  • 3 łyżeczki pieprzu,
  • 3 łyżeczki winnego octu,
  • 6 jajek,
  • 5 czerstwych bułek,
  • 3 duże cebule,
  • 1 główkę czosnku,
  • 6 łyżek tartej bułki,.
  • 8 łyżek smalcu.
Reklama
Przygotowanie:

Mięso przepuścić przez maszynkę, dodać przyprawy i ocet, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin. Na dwóch łyżkach smalcu podsmażyć posiekaną cebulę. Do usmażonej cebuli dodać zmiażdżony czosnek i smażyć razem kilka minut. Bułki namoczyć w maślance. Dodać do mięsa cebulę z czosnkiem, jajka i odciśnięte bułki, wyrobić. Doprawić solą i pieprzem. Uformować kotlety, obtoczyć w tartej bułce i smażyć na smalcu. Usmażone kotlety ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.

Reklama
Reklama
Reklama