Reklama

Karkówka z piekarnika, odpowiednio przygotowana jest pyszna i wprost rozpływa się w ustach. Może być doprawiona papryką, majerankiem, czosnkiem i tymiankiem. Możesz ją upiec w plastrach, w całości albo w aromatycznym sosie razem z cebulą, pieczarkami i suszonymi grzybami. Pamiętaj także o marynacie i trzymaniu się kilku ważnych zasad.

Reklama

Spis treści:

  1. Karkówka pieczona w plastrach
  2. Karkówka z piekarnika w całości
  3. Karkówka pieczona w sosie

Przepis na karkówkę pieczoną w plastrach

Plastry karkówki najlepiej piec w umiarkowanie wysokiej temperaturze, aby zachować jej soczystość i równomiernie rozłożyć pieczenie. Podczas pieczenia warto podlewać mięso własnymi sokami lub dodatkowym bulionem, aby zapobiec jego wysuszeniu. Pieczona karkówka w plastrach świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami, grillowanymi warzywami lub świeżą sałatą, tworząc pełnowartościowy posiłek na każdą okazję.

Składniki:

  • 500 g karkówki,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka suszonego rozmaryny,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm. Kawałki delikatnie rozbij za pomocą tłuczka lub wałka.
  2. Wszystkie przyprawy i olej wymieszaj dokładnie w miseczce.
  3. Tak przygotowaną marynatą dokładnie natrzyj karkówkę i odstaw na ok. 40 minut do lodówki.
  4. Następnie obsmaż mięso z obu stron, a potem ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz mięso przez około 60 minut.
  6. Karkówkę z piekarnika podawaj według upodobań - z ziemniakami, makaronem lub z ryżem i surówką np. surówką z marchewki i jabłka.
karkowka z piekarnika
fot. Pieczona karkówka w plastrach/Adobe Stock, Andrey

Przepis na karkówkę pieczoną w całości

Karkówka pieczona w całości to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją prostotą i głębią smaku. W połączeniu z ziemniakami lub kremowym sosem do mięs będzie idealna na rodzinne obiady czy wyjątkowe okazje. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia marynata oraz powolne pieczenie, które wydobywa z mięsa to, co najlepsze.

Składniki:

  • 1 kg karkówki,
  • 1 cebula,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka majeranku,

  • 1 łyżeczka tymianku,

  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę umyj, osusz, a następnie natrzyj dokładnie przyprawami. Zrób delikatne nacięcia i włóż w nie obrane ząbki czosnku. Możesz je najpierw lekko zgnieść nożem, aby puściły więcej soków, ale nie jest to konieczne.
  2. Mięso owiń folią spożywczą i odstaw na godzinę do lodówki.
  3. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Cebulę posiekaj w drobne plasterki. Karkówkę podsmaż lekko z wierzchu na oleju, a następnie przełóż do żaroodpornego naczynia.
  4. Piecz przez 60-70 minut.
  5. Karkówkę pieczoną w piekarniku możesz podawać na ciepło na obiad np. z pieczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty albo na zimno do chleba, pasować będą do niej ogórki krokodylki.
przepis na karkówkę z piekarnika
fot. Karkówka z piekarnika pieczona w całości/Adobe Stock, gkrphoto

Przepis na karkówkę z piekarnika w sosie

Karkówka pieczona w sosie to pyszny sposób na soczysty, aromatyczny pomysł na obiad. W połączeniu z pokrojonymi w kostkę warzywami i ziemniakami możesz szybko stworzyć pyszne danie jednogarnkowe.

Składniki:

  • 600 g karkówki w plastrach,
  • 200 g pieczarek,
  • 2 cebule,
  • garść grzybów suszonych,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 2 listki laurowe,
  • kilka gałązek tymianku,
  • odrobina mąki do zagęszczenia sosu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę umyj, osusz i pokrój w kawałki, a następnie przełóż do miski. Dodaj sól, pieprz, obie rodzaje papryk, majeranek i czosnek. Skrop olejem, nakryj i wstaw do lodówki na godzinę.
  2. Mięso obsmaż z obu stron tak, by wierzch lekko zbrązowiał. Następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym, dodaj pokrojoną cebulę, liście laurowe, gałązki tymianku, pieczarki i suszone grzyby. Dodaj szklankę wody i nakryj naczynie.
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 45 minut. Po tym czasie zdejmij nakrywkę i piecz jeszcze 15 minut.
  4. Karkówkę z piekarnika w sosie podawaj z purée ziemniaczanym lub z kluskami śląskimi.
karczek z piekarnika
fot. Karkówka pieczona w sosie/Adobe Stock, HLPhoto

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 20.04.2021.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na karkówkę:

Reklama
Reklama
Reklama