Karkówka z piekarnika: 3 przepisy na pieczoną karkówkę w plastrach, w całości i w sosie
Karkówkę z piekarnika możesz przyrządzić w całości lub w plastrach. Możesz ją podać na ciepło na obiad do ziemniaków lub ryżu, albo na zimno do chleba. Najlepsza karkówka to ta z odpowiednią ilością tłuszczu - wybierz ją, aby gotowe danie było soczyste. Dobrze jest też zamarynować karkówkę na kilka godzin przed pieczeniem.

- Małgorzata Machnicka
Karkówka z piekarnika, odpowiednio przygotowana jest pyszna i wprost rozpływa się w ustach. Może być doprawiona papryką, majerankiem, czosnkiem i tymiankiem. Możesz ją upiec w plastrach, w całości albo w aromatycznym sosie razem z cebulą, pieczarkami i suszonymi grzybami. Pamiętaj także o marynacie i trzymaniu się kilku ważnych zasad.
Spis treści:
Przepis na karkówkę pieczoną w plastrach
Plastry karkówki najlepiej piec w umiarkowanie wysokiej temperaturze, aby zachować jej soczystość i równomiernie rozłożyć pieczenie. Podczas pieczenia warto podlewać mięso własnymi sokami lub dodatkowym bulionem, aby zapobiec jego wysuszeniu. Pieczona karkówka w plastrach świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami, grillowanymi warzywami lub świeżą sałatą, tworząc pełnowartościowy posiłek na każdą okazję.
Składniki:
- 500 g karkówki,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka suszonego rozmaryny,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Karkówkę pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm. Kawałki delikatnie rozbij za pomocą tłuczka lub wałka.
- Wszystkie przyprawy i olej wymieszaj dokładnie w miseczce.
- Tak przygotowaną marynatą dokładnie natrzyj karkówkę i odstaw na ok. 40 minut do lodówki.
- Następnie obsmaż mięso z obu stron, a potem ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz mięso przez około 60 minut.
- Karkówkę z piekarnika podawaj według upodobań - z ziemniakami, makaronem lub z ryżem i surówką np. surówką z marchewki i jabłka.

Przepis na karkówkę pieczoną w całości
Karkówka pieczona w całości to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją prostotą i głębią smaku. W połączeniu z ziemniakami lub kremowym sosem do mięs będzie idealna na rodzinne obiady czy wyjątkowe okazje. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia marynata oraz powolne pieczenie, które wydobywa z mięsa to, co najlepsze.
Składniki:
- 1 kg karkówki,
- 1 cebula,
- 1 główka czosnku,
- 1 łyżka oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżeczka majeranku,
1 łyżeczka tymianku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Karkówkę umyj, osusz, a następnie natrzyj dokładnie przyprawami. Zrób delikatne nacięcia i włóż w nie obrane ząbki czosnku. Możesz je najpierw lekko zgnieść nożem, aby puściły więcej soków, ale nie jest to konieczne.
- Mięso owiń folią spożywczą i odstaw na godzinę do lodówki.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Cebulę posiekaj w drobne plasterki. Karkówkę podsmaż lekko z wierzchu na oleju, a następnie przełóż do żaroodpornego naczynia.
- Piecz przez 60-70 minut.
- Karkówkę pieczoną w piekarniku możesz podawać na ciepło na obiad np. z pieczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty albo na zimno do chleba, pasować będą do niej ogórki krokodylki.

Przepis na karkówkę z piekarnika w sosie
Karkówka pieczona w sosie to pyszny sposób na soczysty, aromatyczny pomysł na obiad. W połączeniu z pokrojonymi w kostkę warzywami i ziemniakami możesz szybko stworzyć pyszne danie jednogarnkowe.
Składniki:
- 600 g karkówki w plastrach,
- 200 g pieczarek,
- 2 cebule,
- garść grzybów suszonych,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 2 listki laurowe,
- kilka gałązek tymianku,
- odrobina mąki do zagęszczenia sosu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Karkówkę umyj, osusz i pokrój w kawałki, a następnie przełóż do miski. Dodaj sól, pieprz, obie rodzaje papryk, majeranek i czosnek. Skrop olejem, nakryj i wstaw do lodówki na godzinę.
- Mięso obsmaż z obu stron tak, by wierzch lekko zbrązowiał. Następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym, dodaj pokrojoną cebulę, liście laurowe, gałązki tymianku, pieczarki i suszone grzyby. Dodaj szklankę wody i nakryj naczynie.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 45 minut. Po tym czasie zdejmij nakrywkę i piecz jeszcze 15 minut.
- Karkówkę z piekarnika w sosie podawaj z purée ziemniaczanym lub z kluskami śląskimi.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 20.04.2021.
Zobacz więcej przepisów na karkówkę: