Reklama

Jak zrobić karpia pieczonego w piekarniku? To bardzo proste. Wystarczy tylko świeża ryba dobrej jakości oraz odpowiednio skomponowane przyprawy. Karp z piekarnika wychodzi chrupiący i soczysty. Możesz się nim zajadać przez całe święta, a także podawać go na inne okazje.

Reklama

Spis treści:

  1. Chrupiący karp z piekarnika pieczony na maśle
  2. Karp pieczony w cebuli
  3. Karp pieczony w piekarniku dzwonki

Chrupiący karp z piekarnika pieczony na maśle

Karp pieczony w piekarniku najlepiej wychodzi, jeśli dodasz do niego masło. W ten sposób skórka będzie idealnie przyrumieniona, a środek soczysty i doskonały w smaku. Ile czasu piec karpia w piekarniku, aby nie zrobił się zbyt suchy? Najlepszy czas to ok. 20-30 minut.

Składniki:

  • tuszka 1,5 kilogramowego karpia,
  • 3 średnie marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • ¼ kostki masła,
  • 100 ml bulionu rybnego lub warzywnego.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj karpia pod bieżącą wodą i przełóż na ręcznik papierowy. Dokładnie oskrob rybę z łusek i ponownie umyj.
  2. Wyjmij wnętrzności i osusz środek.
  3. Pokrój całość na filety lub dzwonki albo upiecz karpia w całości.
  4. Pokrój marchewki, seler i pietruszkę w drobne paseczki i podsmaż przez parę minut na odrobinie masła.
  5. Następnie ułóż rybę w naczyniu żaroodpornym i zalej środek masłem wymieszanym z wywarem rybnym. Ułóż pieczone warzywa.
  6. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  8. Mięso powinno być delikatne i rozpadać się po przełożeniu na talerz.
fot. Karp pieczony w piekarniku/Adobe Stock, markovael

Karp pieczony w cebuli

Jak dobrze doprawić karpia? Świetnie sprawdzą się nie tylko sól i pieprz, ale także dodatki, takie jak cebula czy warzywny bulion. Tak upieczona ryba będzie soczysta i rozpływająca się w ustach. Dobrym patentem jest także moczenie karpia w mleku i cebuli - zarówno przed smażeniem, jak i pieczeniem.

Składniki:

  • tuszka 1,5 kilogramowego karpia,
  • 3 średnie marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • ¼ kostki masła,
  • 100 ml bulionu rybnego lub warzywnego,
  • duża cebula biała lub czerwona.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj karpia pod bieżącą wodą i przełóż na ręcznik papierowy. Dokładnie oskrob rybę z łusek i ponownie umyj.
  2. Wyjmij wnętrzności i osusz środek. Pokrój całość na filety lub zapiecz rybę w całości.
  3. Pokrój marchewki, seler, cebulę i pietruszkę w drobne paseczki i podsmaż przez parę minut na odrobinie masła.
  4. Następnie ułóż rybę w naczyniu żaroodpornym i zalej środek masłem wymieszanym z bulionem. Ułóż w środku też warzywa.
  5. Dopraw solą i pieprzem. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  6. Możesz również karmelizować cebulę tak, aby uzyskała słodki smak poprzez dodatek octu balsamicznego.
fot. karp pieczony w piekarniku z cebulą/Adobe Stock, gkrphoto

Karp pieczony w piekarniku dzwonki

Pieczonego karpia możesz podać także w formie dzwonków. Dzięki czemu wszyscy goście będą mogli dowolnie do porcjować i nałożyć sobie na talerz idealny kawałek. Dodatek miodu sprawia, że ryba zyska pyszną glazurę.

Składniki:

  • tuszka 1,5 kilogramowego karpia,
  • sok ze średniej cytryny,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 100 ml bulionu rybnego lub warzywnego,
  • 30 ml miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Karpia dokładnie umyj, osusz i usuń łuski.
  2. Wyjmij wnętrzności i osusz środek. Pokrój całość w dzwonki - nie mogą być zbyt cienkie.
  3. Następnie ułóż rybę w naczyniu żaroodpornym i zalej środek bulionem.
  4. Dopraw do smaku i dodaj sok z cytryny oraz miód. Włóż do piekarnika.
  5. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
fot. Karp pieczony w piekarniku dzwonki/Adobe Stock, zi3000

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 10.12.2018.

Reklama

Czytaj także:
Faworki z karpia
Sposoby na pyszną świąteczną rybę
Wędzenie karpia

Reklama
Reklama
Reklama