Reklama
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 4 winne jabłka
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki rodzynek
  • 4 łyżki posiekanych orzechów i migdałów
  • 4 łyżki dżemu pomarańczowego lub morelowego
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki masła
  • 1 kieliszek rumu
  • szczypta mielonych goździków, mielonego cynamonu i kardamonu
Reklama
Przygotowanie:
  1. Rodzynki dokładnie umyj i na chwilę pozostaw na sitku do odsączenia. Potem wyłóż do miseczki i namocz w rumie.
  2. Jabłka umyj i dokładnie wytrzyj. Z każego odkrój wierzch i wykrój gniazdo nasienne. Cytrynę umyj i otrzyj skórkę, wyciśnij sok. Środki jabłek skrop cytrynowym sokiem. Oprósz mielonym cynamonem, kardamonem i goździkami.
  3. Rodzynki wymieszaj z dżemem pomarańczowym, miodem, posiekanymi orzechami, migdałami i skórką otartą z cytryny. Tak przygotowanym nadzieniem napełnij jabłka.
  4. Na wierzchu połóż wiórki masła. Ułóż jabłka na kawałkach folii aluminiowej i zawiń każde osobno. Ustaw na ruszcie i piecz około 15–20 minut.
Reklama
Reklama
Reklama